Index Vakbarát Hírportál

Schwarzenegger az oroszoknak: Hazudott a kormányotok

2022. március 17., csütörtök 18:08

A színész korábban már közzétette gondolatait az orosz–ukrán háborúra vonatkozóan. Legfrissebb videóbejegyzésében most az orosz népnek, az orosz katonáknak és Vlagyimir Putyinnak is üzent.

Hetek óta zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, ami miatt az ukrán lakosság tömegesen menekül a hazájából. Arnold Schwarzenegger korábban a közösségi felületein reagált a történtekre, hangsúlyozva: gondolatban az ukránokkal van, osztozva velük a gyászukban és a béke reményében. Akkor azt is hozzátette, hogy nemcsak ukrán, hanem orosz barátai, rajongói is vannak, és tudja jól, hogy egyikük sem akarta ezt a háborút.

A színész most ismét megszólalt a háború kapcsán, videóüzenetet küldve elsősorban az orosz népnek, akik szerinte biztos, hogy nincsenek tisztában azzal, mi zajlik körülöttük, a kormányuk ugyanis hazudott nekik, és elhallgatja az igazságot. Schwarzenegger minden csatornáján közzétette azt a 9 perces videóbejegyzést, amelyben felvilágosítja az orosz népet arról, mi zajlik Ukrajnában és a világban. Mindezt elmondása szerint annak reményében teszi, hogy a szavai eljutnak az orosz emberekhez és az ukrán földön szolgálatot teljesítő orosz katonákhoz, akiket a propaganda és a hamis információk áradatában elzártak a valós tények megismerésének lehetőségétől. 

Azért szólok hozzátok, mert vannak olyan dolgok, amelyek most történnek a világban, ám távol tartják tőletek. Szörnyű dolgok, amelyekről tudnotok kellene. De mielőtt a durva valóságról beszélnék, hadd szóljak azokról az oroszokról, akik a hőseimmé váltak

– kezdte a felvételen a színész. Ezt követően elmesélte, miként vált egy orosz súlyemelő 1961-ben a hősévé. 14 éves korában Bécsben járt a súlyemelő-világbajnokságon, és a közönség soraiból nézte végig Yuri Petrovich Vlasov győzelmét, aki 200 kilót emelve világrekordot döntött. Schwarzenegger bejutott a backstage-be, ahol találkozhatott a világbajnok sportolóval, ez pedig mély nyomokat hagyott benne. Hazament, és az ágya fölé helyezte Vlasov fotóját, hogy inspirálja, amikor elkezdett súlyt emelni. 

Orosz hős motiválta

A színész apjának nem igazán tetszett, hogy a fia orosz hőst választott magának, a második világháborúban szerzett tapasztalatai miatt ugyanis ő nem szerette az oroszokat. Sokat veszekedtek emiatt, de Schwarzenegger nem volt hajlandó eltávolítani Yuri Vlasov képét, Oroszországgal való kapcsolata pedig az évek során még mélyebb lett, miután odautazott a testépítés vagy a filmjei miatt. Volt alkalma Yuri Vlasovval is találkozni újra Moszkvában, ahol egy egész napot együtt töltöttek. Kapott tőle egy kék kávéscsészét, elmondása szerint a mai napig ebből issza a reggeli feketéjét. 

14 éves korom óta csak szeretet és tisztelet van bennem az orosz emberek iránt. Az orosz emberek szívében rejlő erő mindig is inspirált engem. Ezért remélem, hogy megengeditek, hogy elmondjam az igazságot az Ukrajnában dúló háborúról, és arról, hogy mi is történik ott. Senki sem szeret kritikát hallani a kormányáról, én ezt megértem, de az oroszok régi barátjaként remélem, hogy meghalljátok, amit mondok. Hadd emlékeztesselek rá benneteket, hogy mindezt ugyanazzal a szívből jövő aggodalommal teszem, mint amit akkor éreztem, amikor tavaly januárban a vad tömeg lerohanta a Capitoliumot 

– utalt a saját országában történtekre a színész. 

Tudom, hogy a kormányotok azt mondta nektek, Ukrajna nácimentessé tételéért zajlik ez a háború. Nácimentesíteni Ukrajnát? Ez nem igaz! Ukrajna egy ország zsidó miniszterelnökkel, hozzátenném, olyan zsidó miniszterelnökkel, akinek apja három fivérét a nácik gyilkolták meg. Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, sem a nacionalisták vagy a nácik. A Kremlben hatalmon lévők indították ezt a háborút. Ez nem az orosz emberek háborúja. Nem! Hadd mondjam el, amit egyébként nektek is tudnotok kellene, hogy az ENSZ 141 nemzete szavazott arra, hogy Oroszország volt az agresszor. Felszólították rá, hogy távolítsa el a csapatait azonnal. Az egész világon összesen négy ország állt ki Oroszország mellett. Ez tény.

Oroszországot kirekesztették a nemzetek

A színész a videóban rámutatott, hogy az Ukrajnában véghez vitt cselekedetei miatt az egész világ Oroszország ellen fordult. Elmondta: az orosz tüzérség egész várostömböket tarolt és bombázott le, beleértve egy gyermekkórházat és egy szülészeti klinikát is, továbbá hogy 3 millió ukrán, többségében asszonyok, gyerekek és idősek hagyták el az országot, és ennél is többen vannak, akik még keresik a menekülőutat. Kijelentette: ez egy humanitárius válság, a brutalitása miatt pedig Oroszországot elkülönítették a nemzetek közösségétől.

A háború Oroszországot érintő következményeiről sem tudatták veletek az igazságot. Sajnálom, hogy nekem kell elmondanom, de orosz katonák ezreit gyilkolták meg, amikor a hazájukért harcoló ukránok és a hódítás miatt harcoló orosz vezetőség közé kerültek. Az oroszok eszközeinek nagy mennyisége elpusztult. Az ártatlan civilekre hulló orosz bombák pusztítása pedig annyira felháborította a világot, hogy a valaha legerősebb gazdasági szankciókkal sújtották globálisan az országotokat. Azok, akik ezt nem érdemelték meg, a háború mindkét oldalán, szenvedni fognak. 

A színész itt nem állt meg, hangsúlyozta: az orosz kormány nemcsak az állampolgároknak, hanem a katonáknak is hazudott. 

Egyeseknek azt mondták, a nácik ellen fognak harcolni, másoknak, hogy az ukrán emberek hősként üdvözlik majd őket, és olyanok is voltak, akiknek azt mondták, hadgyakorlatra mennek. Azt sem tudták, hogy háborúzni mennek. Olyanok is voltak, akiknek azt mondták, azért mennek, hogy megvédjék az orosz etnikumot Ukrajnában. Egyik sem igaz! A tény, hogy az orosz katonák heves ellenállásba ütköztek az ukránok részéről. Ki védi meg a családjaikat és az országukat? Amikor azt látom, hogy kisbabákat húznak ki a romok alól, olyan, mintha egy dokumentumfilmet néznék a második világháború horrorjáról, nem pedig a mai híreket.

Putyinnak is üzent

Schwarzenegger kitért rá, hogy az apja mennyire megtört fizikálisan és mentálisan a kormány hazugságai miatt, amikor annak idején elhagyta Leningrádot. Élete hátralévő részét fájdalomban élte, a sérülései és a repeszek folyton arra a szörnyű időszakra emlékeztették, emellett pedig gyötörte a bűntudat. Üzenete végén a színész az orosz népet, az orosz katonákat és Vlagyimir Putyint is megszólította.

„Azok az oroszok, akik hallgatják ezt a közvetítést: ti már sokat tudtok azokról az igazságokról, amikről beszélek. Láttátok a saját szemeitekkel. Nem akarom, hogy olyan megtörtek legyetek, mint az apám. Ez a háború nem azért van, hogy megvédje Oroszországot, amit a nagyapáitok és az ükapáitok vívtak.

Ez egy illegális háború! Az életeteket, a jövőtöket áldozza fel ez az értelmetlen harc, amit az egész világ elítél. 

Azoktól, akik a Kremlben hatalom vannak, hadd kérdezzem meg: miért áldozzátok fel ezeket a fiatal embereket a saját ambícióitokért? A katonáknak, akik hallgatnak: emlékezzetek, 11 millió orosznak van családi kötődése Ukrajnához, minden golyóval egy testvért lőttök le. A ledobott bombák nem az ellenségre, hanem egy iskolára, egy kórházra vagy egy otthonra esnek.

Tudom, hogy az oroszok nincsenek tisztában azzal, ami történik. Arra biztatom az orosz embereket és katonákat Ukrajnában, hogy értsék meg a propagandát és félretájékoztatást, amit kapnak. Kérlek benneteket, hogy segítsetek megosztani az igazságot. Hadd tudassam az orosz társaitokkal, hogy ami Ukrajnában történik, emberi katasztrófa. 

Putyinnak azt mondom: te kezdted ezt a háborút, te vezeted ezt a háborút, te meg tudod állítani ezt a háborút. 

Hadd zárjam egy olyan üzenettel, amely azoknak az oroszoknak szól, akik az utcákon tüntetnek Ukrajna inváziója ellen. A világ látja a bátorságotokat, tudjuk, hogy ennek következményei miatt szenvedtek. Letartóztattak, börtönbe csuktak és megvertek titeket.

Ti vagytok az új hőseim! Yuri Petrovich Vlasov ereje bennetek van. Ti vagytok Oroszország igaz szíve.

Kedves orosz barátaim, az Isten áldjon meg benneteket.”

(Borítókép: Arnold Schwarzenegger 2022. március 5-én. Fotó: Gaelen Morse / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok