Index Vakbarát Hírportál

Több tízmillióba kerülhetett Kis Grófo édesapjának síremléke

2022. március 28., hétfő 09:09

A másfél éve meghalt Nagy Grófo végső nyughelye a roma hagyományok szerint monumentális lett, a szolnoki Kőrösi úti temetőben csodájára járnak a több tízmillióba került síremléknek.

Elképesztő síremléket állítottak a másfél éve, 2020 decemberében koronavírusban elhunyt Kozák Lászlónak, azaz Nagy Grófónak, Kis Grófo édesapjának. A zenész síremléke a roma hagyományokhoz híven nem lett elaprózva, amelynek ennek tükrében az ára is igencsak borsos volt. 

A zenész halála az egész romatársadalmat megrázta, így a tehetős család a lehető legméltóbb helyen szerette volna végső nyugalomra helyezni Grófót, akinek már a temetése is csodaszámba ment, a királyként tisztelt zenészt fehér selyembe burkolt üvegkoporsóban, szintén fehér lovak által húzott kocsival kísérte utolsó útjára a gyászoló tömeg. 

A búcsúztató mellett az emlékhely is elképesztőre sikerült, a monumentális gránitépítményt már egy héttel a búcsúztató után építtetni kezdte a család, amely azóta is csodaszámba megy a szolnoki temetőben, látszik, hogy hatalmas munka és rengeteg pénz van a sírhelyben.  

Sivakasi gold vagy brazil gold gránit az alap. A gránitot köbméterben mérik, ennek az anyagára minimum 20-30 millió forint volt, és akkor még ott van a munkadíj is. Általában a romák szoktak ilyen sírhelyeket emeltetni, a gránit pedig nagyon népszerű, hiszen akár száz évig is megőrzi a csillogását, időjárásálló, már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták. Az oszlopok tetején lévő feltehetően bronzszobrokkal együtt több tízmillió forintba kerülhetett az emlékhely emelése, gyönyörű munka, büszkék lehetnek rá

– mondta a Blikk megkeresésére egy szakértő. 

Kis Grófo a mai napig gyászolja édesapját, akinek vezető szerepét ő vette át a népes családban. 

Nagy felelősség a nyomdokaiba lépni, ő volt a kulcspont a családban, és mindenki felnézett rá. Most bennem látja a családom az édesapámat

– nyilatkozta a lapnak zenész. 

(Borítókép: Nagy Grófo temetése 2020. december 19-én. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok