Index Vakbarát Hírportál

Itt az Oscar-gála tiltólistája, melyre Will Smith mellett sokan felkerültek

2022. április 15., péntek 20:57

Will Smith pofozkodós ügyéből akkora botrány lett, hogy tíz évre kitiltották a díjátadóról. Különféle okoknál fogva sok más filmes megelőzte őt a kiközösítettek listáján.

Will Smitht filmes sikerei ellenére száműzték a gáláról, amelyen idén megnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot. Filmes alakításával tudja jóvá tenni az Oscar-gálán nyújtott színpadi pofozkodós jelenetét, amikor Chris Rock humoristának lekevert egyet.

Will Smith egyáltalán nem az első a híres színészek sorában, akit nem látnak szívesen a rendezvény szervezői. A politikai szerepvállalás sokszor vezet népszerűtlenséghez, illetve a szexuális erőszak elkövetőit is elítéli a filmes világ. Kalózkodás bűntettéért is tiltottak már ki sztárokat. Most a hosszú listáról egy rövidebb összeállítás olvasható az amerikai filmakadémia által kitaszítottakról.

A legelső sztár, akit kitiltottak

A hollywoodi személyek közül az egyik legfurcsább okból Carmine Caridi szerepel a listán. A keresztapa 2.-ben a Corleone családtól elszakadni vágyó New York-i testvérpár egyikét, A keresztapa 3.-ban pedig egy chicagói maffiavezért alakító karakterszínészt, Carmine Caridit tiltották ki elsőként az Oscar-gálákról, és elvették akadémiai tagságát is 2004-ben.

Eredetileg Sonny Corleone szerepére választották a színészt, aki hosszú ideig az amerikai filmakadémiai bizottság tagja volt, amely az aranyszobrok odaítéléséről dönt. Tagként számtalan filmet premier előtt megkapott, amíg le nem bukott, amikor a szerzői jogsértések után nyomozó FBI felfigyelt rá. Több Oscar-várományos film is feltűnt az interneten még azelőtt, hogy a mozik bemutatták volna őket. Az utolsó szamuráj, a Titokzatos folyó, a Nagy Hal és a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című filmekből készített kalózpéldányt is letölthetővé tette az interneten, miután a szavazóbizottsági tagoknak kiküldték a videokazettákat.

Caridi szerint ő semmi rosszat nem csinált, azt leszámítva, hogy a szavazóként kapott filmeket rendszeresen lemásolta a közeli hozzátartozóinak, valamint kölcsönadta a kazettákat egy bizonyos Russell Sprague-nak, akiről aztán kiderült, hogy filmek kalózpéldányaival kereskedik.

Caridi 2019-ben halt meg, 85 évesen. Oscar-gálán a botránya után többé nem jelent meg.

A #metoo mozgalom első célpontja 

A 70 éves producer, Harvey Weinstein a #metoo mozgalom megjelenéséig befolyásos hollywoodi figura volt, pedig már terjedt a szóbeszéd hatalmi visszaéléseiről.

A Miramax alapítója nevéhez sok-sok Oscar-díjas film fűződik. 2017-ben vonták meg akadémiai tagságát, miután a New York Times tényfeltáró cikkében egy tucat áldozat számolt be molesztálásokról, amelyeket Weinstein addig elhallgattatott. Az áldozatai azóta busás kárpótlásban részesültek.

Weinstein 2020 márciusában 23 év börtönt kapott a vádak miatt, ezért nagyon sokáig nem mehet Oscar-gálákra, még akkor sem, ha a filmakadémia újra beengedné.

Amerika megrontója

Az Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas Bill Cosbyt főleg komikusként ismerjük, de Amerika kedvenc tévés apukájából Amerika megrontójaként híresült el hatalmi visszaélések és szexuális bűncselekmények miatt.

Áldozatai közül néhányan azzal vádolták, hogy bedrogozta őket, és öntudatlan állapotukkal visszaélve Crosby szexuális erőszaknak tette ki őket. Összesen ötven személy próbálta megvádolni, de a legtöbb vád elsikkadt, nem kapott figyelmet. Egy 2004-es eset kapcsán azonban felelősségre tudták vonni, és tíz évre elítélték.

Pennsylvania állam legfelsőbb bírósága 2021-ben a tárgyalások alatti szabálytalanságokra hivatkozva végül szabadon engedte. Ennek ellenére az Oscar-gálán továbbra sem szívesen látott vendég, mivel a Weinstein-ügy után 2018-ban a filmakadémia új etikai kódexét is elfogadták, és kizárta a bizottság.

Egyértelműen bűnös volt, mégis szabadult

A lengyel származású Roman Polanski Oscar-díjas rendező Franciaországban született. 1977-ben letartóztatták, amiért bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polanskit a tárgyalás során szabadon engedték, de annyira félt a börtöntől, hogy hazamenekült Franciaországba, ahonnan nem adják ki az Egyesült Államoknak. Azóta Európában él, hiszen ha az Egyesült Államok területére lépne, azonnal letartóztatnák, ezért az akadémia csak a távollétében tudta díjazni.

A tárgyalása több mint 40 éve elakadt, mert a bíróság a jelenléte nélkül nem tud felette ítéletet mondani, ellentétben a filmakadémiával, amely 2003-ban is aranyszoborral díjazta, és évtizedekig szőnyeg alá söpörte a vádakat, de a #metoo mozgalom felelevenítette azokat. 2018-ban a szexuális ragadozók közé sorolva kizárták, és elindult a pereskedés.

Pedofil cselekedetei ellenére…

Adam Kimmel az utolsó szereplő ezen a tiltólistán, amit a 24.hu tett közzé. Az Oscar-díjra jelölt 2005-ös életrajzi film, a Capote operatőre úgy lett 2007-ben a filmakadémia tagja, hogy 2003-ban letartóztatták, miután megrontott egy kiskorú lányt, majd 2004 elején bűnösnek vallotta magát a nemi erőszak vádjában. A tárgyalás végén tíz év próbaidőre ítélték, és ugyanennyi időre bekerült a neve a szexuális bűnözők nyilvántartásába is.

2010-ben, 49 évesen kapcsolatot kezdett egy 15 éves lánnyal, ezért újfent szexuális erőszakkal vádolták, illetve nehezményezték, hogy nem regisztrálta magát a szexuális bűnözők nyilvántartásába. Az ügy hatására kitették a Pénzcsináló című  2011-es baseballfilm alkotói közül, amelynek Brad Pitt és Jonah Hill a főszereplője.

Egészen 2020 végéig nem tették ki az akadémiából, ameddig a Variety fel nem tárta a kétes ügyeket.

Rovatok