Index Vakbarát Hírportál

Kamu-Rolls Royce-szal parádézott az orosz védelmi miniszter a győzelem napján

2022. május 9., hétfő 13:31

Lekoppintották a luxusautó-márka modelljét, orosz gyártmányú Rolls Royce-utánérzésben integette végig a Vörös téren rendezett parádét Oroszország védelmi minisztere, Szergej Kuzsugetovics Sojgu.

A különleges luxusautók ugyan elengedhetetlen részei a parádéknak és a politikusok, tisztségviselők nyilvános megjelenéseinek, azonban olyat ritkán látni, hogy egy ország minisztere egy népszerű luxusautóra hajazó, azonban mégis egy teljesen másolt, koppintott verzióban tűnik fel a kamerák kereszttüzében.

Az Ukrajnában jelenleg háborút vívó Oroszország azonban a másolás művészetét már tökéletesre fejlesztette az évek során, ugyanis a nagyhatalom időről időre mindig hírhedt volt arról, hogy nem hódol be a nyugati nagy márkáknak, és inkább saját néven, saját földön csinálják meg ugyanazt. 

Emiatt talán nem is annyira meghökkentő, hogy az idei győzelem napi ünnepségen

a Rolls Royce luxusautó-márka Phantom nevű modelljének – egyesek szerint inkább a Bentley Continentalnak – szinte megszólalásig hasonló másában, egy Aurus Senatban vonult végig a Vörös téren az orosz védelmi miniszter, Szergej Kuzsugetovics Sojgu.

Nem is akármilyenben, tisztségéhez méltóan nem aprózták el a megjelenést, és egy kabrióban integetett végig Moszkva leghíresebb terén. 

Az autó nem újdonság az orosz politikai elit körében, az orosz elnök Vlagyimir Putyin számára egy páncélozott, elnöki verziót is legyártott már a vállalat, amiben először 2018-ban tűnt fel Oroszország első számú embere, azóta pedig rendre abban jelenik meg nyilvános eseményeken. 

Ugyan első ránézésre teljesen a luxusautókra hajaz az autó, a részletekben és minőségben azonban már jócskán eltér és alulmarad méregdrága társaitól. Akárcsak értékben, az Aurus ára 245 ezer dollártól, azaz körülbelül 89 millió forinttól indul, Putyin páncélozott, hattonnás, ugyanilyen típusú limuzinja azonban ennél jóval többet is érhet. 

Hozzávetőlegesen egy Rolls Royce Phantomot 450 ezer dollárért (163 millió forintért) cserébe lehet kigörgetni a szalonból, így érthető, hogy az orosz járműmérnökök egy-két jól bevált formát inkább átvettek nyugatról. 

Az Aurus Senat itt látható:

Míg az „eredeti” Rolls Royce itt tekinthető meg: 

(Borítókép Szergej Sojgu a győzelem napi parádén egy Aurus Senatban. Fotó: Reuters/Shamil Zhumatov)

Rovatok