Index Vakbarát Hírportál

Hónapokig kínozták az oroszok a mentőt, aki Harry herceg miatt tér vissza a frontra

2022. augusztus 13., szombat 19:29

Julija Pajevszka önkéntes mentőápolóként dolgozik, mióta kitört a háború Oroszország és Ukrajna között. Az oroszok elfogták, és hónapokig fogva tartották, szabadulását követően pedig egy Harry herceggel folytatott telefonhívás tudta rávenni, térjen vissza a frontra.

Az orosz–ukrán konfliktus már hónapok óta gyűrűzik, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy egyhamar vége lesz. A hivatásos katonákon, egészségügyben dolgozókon kívül pedig vannak olyan civilek is, akik segíteni szeretnének hazájuknak, így önkéntesként beálltak a csatasorba. Egyikük az 53 éves ukrán Julija Pajevszka, aki önkéntes mentőápolóként segédkezik, azonban márciusban elrabolták őt az oroszok, amikor egy mariupoli színház ellen elkövetett bombatámadás sérültjeit készült felkutatni – írja a Daily Mail.

Pajevszka elmondása szerint három hónapon át fogva tartották, kínozták és kihallgatták őt a katonák, illetve azt hazudták neki, hogy Ukrajnát felszámolták az invázió során. Csak a szerencsének köszönheti, hogy végül elengedték. Pajevszka tagja a Harry herceg által megalkotott Invictus Games ukrán csapatának is. Mint elmondta, egy héttel az után, hogy fogvatartói elengedték, a herceg felhívta őt telefonon, és őszintén beszélt az ukrajnai konfliktusról.

Arra ösztönzött, hogy folytassam a harcot. Azt mondta, hogy támogatja Ukrajnát, és a mi oldalunkon áll

– fejtette ki Pajevszka, illetve hozzátette, a fogságban elszenvedett traumák ellenére továbbra is kész segíteni a hazáját.

Könyörtelenek voltak vele

Pajevszka egy kollégájával együtt mentőautóval haladt az egyik mariupoli humanitárius folyosón március 16-án, amikor orosz csapatok támadtak rájuk, akik kiemelt célpontnak tartották őt. Ezt követően egy magánzárkában találta magát, és a katonák naponta csak fél pohár vizet adtak neki, ahogy nem törődtek az asztmájával, illetve a pajzsmirigyproblémáival sem. Később egy női zárkába helyezték át, ahol elmondása szerint a foglyokat rendszeresen verték, és elektromos árammal kínozták.

Semmilyen információt nem kaptam arról, mi történt a világban, még azt sem tudtam, hogy a családom él-e, vagy a házam megvan-e még, mivel az oroszok már Kijevben voltak, amikor elmentünk

– magyarázta, ahogy azt is megjegyezte, az őrök hazudtak a foglyoknak, és azzal áltatták őket, hogy Ukrajna elvesztette a háborút, amibe a világ többi országa nem avatkozott bele.

Mint mondta, fizikai és mentális egészségének megőrzése, illetve a túlélés érdekében naponta meditált, jógázott, és hasizom-erősítést végzett. Amíg ő fogságban volt, 19 éves lánya, Anna-Szofija Puzanova a helyén versenyzett íjászatban az Invictus Gamesen, és bronzérmet szerzett. A fiatal lánynak köszönhető az is, hogy Harry herceg felvette a kapcsolatot Pajevszkával, mivel az ő hatására kezdett el foglalkozni az Invictus Games igazgatótanácsa az ügyével. 

Nagyon hálás vagyok Harry hercegnek, mert az Invictus Games után az oroszok abbahagyták a kihallgatást és a kínzásomat. Úgy gondolom, hogy az egész világhoz eljutott hír befolyásolta a döntésüket, hogy elcserélnek engem egy másik fogolyra

– magyarázta Pajevszka, akit  2014-ben képeztek ki mentőápolónak, hogy a keleti Donbász régióban segédkezzen, majd megalapította a Tayra angyalai nevezetű önkéntes mentőalakulatot. Ukrajnában akkor vált ismertté, amikor ötszáz ukrán katonát kezelt a Donbászban, illetve nyolcezer embert képzett ki ő maga is. 

 (Borítókép: Harry herceg 2016. október 26-án az angliai Nottinghamben. Fotó: Joe Giddins / WPA Pool  /Getty Images)

Rovatok