Index Vakbarát Hírportál

Ma követtek el merényletet Magyarország imádott királynéja ellen - jól ismeri őt?

2022. szeptember 10., szombat 05:59

124 évvel ezelőtt szenvedett késes támadást Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, akit a legtöbben csak Sissiként ismernek. Az egykori uralkodó éppen Genfben tartózkodott – holott egyáltalán nem tartották biztonságosnak, hogy odautazzon –, amikor kísérőjével, Sztáray Irmával egy hajóállomás felé tartottak. Ekkor megjelent egy olasz férfi, Luigi Lucheni, aki szívtájékon szúrta őt. 

A férfi vallomásában elismerte annak tényét, hogy ő volt az elkövető, ám azt is hozzátette, nem a királyné volt az eredeti célpontja, hanem az orléans-i herceg, aki váratlanul távozott, így elhatározta, más nemest szemel ki. Ennek köszönhetően esett a választása Sissire, akinek életét a kiérkező orvosok már nem tudták megmenteni. A Jókai Mór által Magyarország imádott királynéjának nevezett Sissire azóta is sokan meleg szívvel emlékeznek vissza. Arról pedig, hogy mennyire van tisztában hazánk egykori uralkodójának életével, az alábbiakban bizonyosodhat meg. 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Mondadori / Getty Images)

 

Rovatok