Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé kell állnia Shakirának

2022. szeptember 27., kedd 14:47

Bíróság elé kell állnia Spanyolországban Shakirának, akit több millió eurós adócsalással vádolnak; a gyanú szerint az összeget külföldi bevételei után mulasztotta el befizetni. A Grammy-díjas kolumbiai énekesnő többször is ártatlanságát hangsúlyozta.

A barcelonai törvényszék keddi döntésének értelmében Shakirának Spanyolországban bíróság elé kell állnia. A kolumbiai énekesnőt 14,5 millió eurós (mintegy 5,9 milliárd forintos) adócsalással vádolják, a tárgyalás időpontja azonban még nem ismert – számolt be az MTI. A Grammy-díjat is nyerő, 45 éves előadót még 2019-ben vádolták meg azzal, hogy 2012 és 2014 között nem fizetett adót külföldi bevételei után, noha addigra már Spanyolországban élt.

Shakira ártatlannak vallja magát az ügyben, egyúttal elutasította a vádalku megkötését, amellyel elkerülhette volna a bírósági tárgyalást. A spanyol ügyészség korábban jelezte, hogy nyolc év börtönt, valamint nagy összegű pénzbírságot fog kérni az énekesnőre, amennyiben bebizonyosodik a bűnössége.

Az ügyészség szerint Shakira az ominózus időszakban már rendes tartózkodási hellyel rendelkezett Spanyolországban, 2012 májusában ráadásul vett is egy házat Barcelonában, ahol családjával élt, ott született 2013-ban első fia is élettársától, így teljes bevétele után Spanyolországban kellett volna adóznia.

Az énekesnő azt állítja, hogy csak 2015-ben telepedett le tartósan Spanyolországban, ezt megelőzően az egyébként adóparadicsomnak számító Bahamákra volt bejelentkezve, ráadásul az év nagyobb részét külföldi turnékon töltötte.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Shakira tizenegy év együttlét után szakított a Barcelona világ- és Európa-bajnok spanyol labdarúgójával, Gerard Piquével.

Kapcsolatukból két gyermek született, a szakítás oka állítólag a 35 éves védő hűtlensége volt. Úgy tudni, a korábbi álompár már ügyvédet is fogadott, mivel mindketten maguknak szeretnék fiaik felügyeleti jogát.

(Borítókép: Marc Piasecki / FilmMagic / Getty Images)

Rovatok