Index Vakbarát Hírportál

Ő Európa Jeffrey Dahmere, aki azért ölt, mert drága a hús

2023. március 11., szombat 09:00

Joachim Kroll, akit Ruhr-vidéki kannibál vagy duisburgi húsevő néven is emlegettek, húsz éven át gyilkolt Németországban, és a lehető legmegrázóbb módon bánt el a holttestekkel. Rémtettei felérnek a Jeffrey Dahmer által elkövetett bűnökkel.

Az 1978 és 1991 között gyilkoló Jeffrey Dahmer története, pontosabban az abból készült netflixes sorozatok tavaly szántották fel az internetet. Összesen tizenhét férfit ölt meg, és a nemi erőszaktól kezdve a nekrofílián, a feldaraboláson át a kannibalizmusig mindenfajta kínzás a palettáján volt. Tetteiért összesen 957 év fegyházbüntetésre ítélték, de végül a rácsok mögött halálra verték. Bár azt hihetnénk, efféle gonosztevőkkel főleg az Egyesült Államokban találkozhatunk – legalábbis abból ítélve, hogy a legmegrázóbb esetekre eddig ott derült fény –, Európában, köztük Magyarországon is, szép számmal találni a gyilkolásban örömüket lelő bűnözőket.

Jeffrey Dahmer történetéhez képest kevésbé ismert a Ruhr-vidéki kannibál, avagy a duisburgi húsevő, a német Joachim Kroll ámokfutása, aki a Milwaukee utcáin gyilkoló Dahmerhez hasonlóan nemcsak megölte áldozatait, hanem evett is belőlük. Kroll erre azzal a magyarázattal szolgált az őt kihallgató rendőröknek, hogy túl drága a hús – de más emberek élete nem volt túl drága számára. 

Megcsonkította a testeket

Joachim Kroll 1933-ban született a náci Németországban, ám édesapja a második világháború alatt hadifogságba esett, így elköltöztek. Édesanyja 1955-ben bekövetkező halála után kezdett gyilkolni. Az első áldozata a 19 éves Irmgard Strehl volt, akit megfojtott, majd a holttestét megerőszakolta, és felvágta a hasát. A második öldöklésre évekkel később, 1959-ben került sor, amikor a 24 éves Klara Freida Tesmert fojtotta meg. A nő húsát otthon elfogyasztotta vacsorára. 

Ámokfutása több mint húsz éve alatt összesen 14 embert ölt meg. A legtöbbjüket puszta kézzel fojtotta meg, megerőszakolva, majd megcsonkítva a holttesteket, amelyekből sok esetben evett is. Áldozatai közül csak pár olyan kivétel van, akiket nem az előbbiek szerint ölt meg. A 13 éves Petra Giesét például a saját sáljával fojtotta meg, míg az ötéves Harke Ilonának a víz alatt tartotta a fejét a patakban. Többnyire nőket, kislányokat gyilkolt, csak egyetlen férfi áldozata volt, a 25 éves Hermann Schmitz, akit halálra késelt.

Az elfogása ugyanakkor viszonylag nehézkes volt, mivel többször is előfordult, hogy más vállalta magára a gyilkosságokat. Ez történt a 15 éves Manuel Knodt eltűnése után is: az áltettest nyolc év börtönre elítélték, hiába nem ő volt az elkövető, míg a 13 éves Petra Giese esetében szintén egy másik férfit dugtak a rácsok mögé helyette.

Testrészekkel dugította el a lefolyót

Joachim Kroll a négyéves Marion Ketter eltűnése után került a képbe még 1976 nyarán, amikor a rendőrök minden házat átkutattak, hogy megtalálják a gyermeket. A férfi szomszédja arról panaszkodott, hogy valamitől eldugultak a lefolyók az épületben. Megkérdezte Krollt, szerinte mi lehet az, mire ő úgy felelt: belek. A hatóságok körbeszaglásztak Kroll otthonában, ahol orrfacsaró bűz terjengett. Az egyik eltűnt lány testrészeit megtalálták a hűtőszekrényben, egy gyerek keze épp egy lábasban főtt, más testrészek pedig a lefolyóba voltak beleszorulva. 

Letartóztatását követően Kroll mind a 14 gyilkosságot bevallotta, kijelentve a hatóságoknak: áldozatai húsát azért főzte meg, hogy pénzt takarítson meg vele, mivel a hús drága. Saját bevallása szerint beteges hajlamára akkor ébredt rá, amikor fiatalkorában disznóvágásokon vett részt, és azt kezdte érezni, hogy szexuálisan izgatja a vér látványa. Krollnak mindemellett volt egy babagyűjteménye és egy guminője is. Utóbbit a gyilkosságok után használta, előbbieket pedig azért tartotta, hogy gyakorolja a gyilkosságokat. 

A férfit végül nyolc gyilkossággal és egy gyilkossági kísérlettel vádolták meg, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 1982-ben, ami megdöbbentette Krollt. Ő ugyanis arra számított, hogy ha bevallja tetteit, megkapja a szükséges gyógykezeléseket, és visszaengedik a társadalomba. Az általa elkövetett bűnökért azonban nem volt bocsánat. Alig tíz évvel a börtönbe kerülése után a Ruhr-vidéki kannibál szívroham következtében halt meg 58 évesen a rheinbachi börtönben.

Rovatok