Index Vakbarát Hírportál

Pörgős akciófilmnek mutatja be Donald Trump letartóztatását a mesterséges intelligencia

2023. március 23., csütörtök 14:57

Szó szerint elárasztották a Twittert azok a mesterséges intelligencia által kreált, úgynevezett deepfake-fotók, melyeken Donald Trump egykori amerikai elnök látható, amint ellenáll a letartóztatásnak és megpróbál menekülni a rendőrség elől.

Az ötlet persze nem légből kapott volt, az inspirációt az adta, hogy a héten vádat emelhetnek Trump ellen egy hallgatási pénzekkel kapcsolatos nyomozás keretében. Mint arról korábban az Index is beszámolt, Donald Trump volt elnök szombaton közölte, hogy várhatóan a héten letartóztatja a nyomozásával összefüggésben a manhattani kerületi ügyész. Donald Trump pedig emiatt tüntetésekre szólított fel, ami többek szerint felháborító.

Éppen ezért többen elkezdtek poént űzni az elnökből,

a hamisított fotókat pedig mostanra már több mint négymillióan látták, szó szerint felrobbantották a közösségi oldalakat. 

A képeket Eliot Higgins, a Bellingcat nevű oknyomozó portál alapítója készítette, aki elmondása szerint a Midjourney nevezetű mesterséges intelligenciát használó, szöveget képpé alakító szoftverrel keltette életre. A képek valóban rendkívül valóságosak lettek, bár néha inkább festmény, mintsem fotó érzetét keltik.

A fotók között talál olyat, amelyeken Trump a rendőrök elől fut, a kezeik közül próbálja magát kiverekedni, de feleségét, Melania Trumpot is láthatjuk, amint épp dühkitörést kap. Íme: 

Rovatok