Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot kihirdetésével készülnek Donald Trump letartóztatására a Capitoliumban

2023. március 21., kedd 12:31

Az Egyesült Államok nagyvárosainak rendőrsége arra az esetre készül, ha Donald Trump volt elnököt a héten letartóztatják egy hallgatási pénzekkel kapcsolatos nyomozás keretében. New York, Washington DC és Los Angeles hatóságai fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét.

Donald Trump volt elnök szombaton közölte, hogy várhatóan a jövő héten letartóztatja a nyomozásával összefüggésben a manhattani kerületi ügyész. Donald Trump pedig emiatt tüntetésekre szólított fel.

Az ügy hátterében az áll, hogy egy pornószínésznő saját bevallása szerint 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített Donald Trumppal

Az amerikai elnök volt ügyvédje, Michael Cohen négy évvel ezelőtt a kongresszusnak azt mondta, hogy a választási kampány idején hallgatási pénzt (130 ezer amerikai dollárt) fizetett a pornósztárnak az üzletember-politikus nevében, hogy az ügy ne kerüljön nyilvánosságra.

Hétfőn emiatt kordonokat emeltek a manhattani büntetőbíróság előtt, ahol Trump ellen vádat emelhetnek. Emellett fokozott rendőri jelenlétet tapasztaltak a Trump-torony előtt is a városban.

A New York-i rendőrség (NYPD) minden tagját, beleértve a civil ruhás nyomozókat is, arra utasították, hogy kedden viseljék teljes egyenruhájukat, és mozgósítási készenlétbe helyezték őket

– mondta egy rendőrségi forrás a BBC amerikai partnerének, a CBS Newsnak.

A New York-i rendőrség és az FBI közös terrorizmusellenes munkacsoportja felvette a kapcsolatot az amerikai titkosszolgálattal, amelynek feladata az elnökök és volt elnökök védelme, hogy egy esetleges letartóztatást hogyan tudnának véghez vinni.

A washingtoni Capitol Hillen a törvényhozók védelmét ellátó Capitoliumi Rendőrség kedden rendkívüli állapot kihirdetését tervezi egy kongresszusi forrás szerint.

A rendelet célja a más bűnüldöző szervekkel való koordináció fokozása. Több polgárőr is készenlétben áll majd, bár a kongresszusi forrás szerint nincs konkrét fenyegetés.

Los Angelesben a Los Angeles-i rendőrség és szövetségi tisztviselők egy Trump-párti tüntetésre készültek kedden egy szövetségi épület előtt. Az amerikai hírszerzés tisztviselői a CBS szerint a jogi és kormányzati tisztviselők elleni online fenyegetések megnövekedését észlelték, amióta Trump szombaton kitette üzenetét az esetleges letartóztatásáról.

A legtöbb fenyegetés Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész ellen irányult, aki várhatóan vádat emel majd Trump ellen.

Szombaton, ugyanazon a napon, amikor Trump úr azt írta, hogy támogatóinak tiltakozniuk kellene, Bragg e-mailt küldött a munkatársainak.

Nem toleráljuk a hivatalunk megfélemlítésére irányuló kísérleteket, illetve a New York-i jogállamiság veszélyeztetését

– írta az ügyész.

Akár a börtönből is lehet elnök

Egy vádemelés vagy egy büntetőjogi ítélet nem akadályozná meg Trumpot abban, hogy folytassa elnökválasztási kampányát, ha úgy dönt – és minden jel arra mutat, hogy folytatni fogja a kampányát, bármi történjék is.

Valójában az amerikai jogban semmi sem akadályozza meg, hogy egy bűncselekményben bűnösnek talált jelölt kampányoljon az elnöki posztért, és töltse be azt – még a börtönből is. Trump letartóztatása azonban minden bizonnyal megnehezítené elnöki kampányát.

A konzervatívok úgy vélik, hogy a volt elnököt más igazságszolgáltatási mércével mérik, míg a liberálisok úgy látják, hogy a törvényszegők – még a legmagasabb hatalmi pozícióban lévők is – felelősségre vonásáról van szó – írja a BBC.

(Borítókép: A Capitolium 2021. március 28-án. Fotó: Al Drago / Getty Images)

Rovatok