Index Vakbarát Hírportál

Több előkelőség is lemarad III. Károly koronázásáról

2023. április 20., csütörtök 11:27

Lady Pamela Hicks mellett, aki korábban már részt vett VI. György és II. Erzsébet megkoronázásán is, Sára yorki hercegné sem kapott meghívót a májusban a westminsteri apátságban tartandó eseményre.

Május 6-án délelőtt 11 órakor kezdődik a koronázási ceremónia a westminsteri apátságban, ahol III. Károly és neje, Kamilla királyné fejére fog kerülni a korona. A pár annak érdekében, hogy lecsökkentsék az állam terheit – tekintve, hogy a királyi esküvőket a család, a koronázásokat pedig az állam állja –, kevesebb meghívót küldtek a jeles eseményre, így sokak kimaradtak. A legújabb hírek szerint hoppon maradt például a 94 éves Lady Pamela Hicks, aki II. Erzsébet temetésén is ott lehetett, viszont nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy a királyi család közelébe férkőzhetett. 

A Daily Mail információi szerint Hicks még csak nyolcéves volt, amikor VI. György koronázási ünnepségén vehetett részt, majd 1953-ban ott volt akkor, amikor II. Erzsébet fejére került a korona. Sőt, a néhai királynő és Fülöp herceg esküvőjének egyik koszorúslánya volt, közülük már csak ketten vannak életben. 

Mint kiderült, Hicks a napokban kapott egy telefonhívást a Buckingham-palota egyik titkárától, aki arról tájékoztatta, nem hívják meg a westminsteri apátságban megrendezendő szertartásra. Lánya, India elmondása szerint az uralkodó ezzel együtt szeretetét és őszinte bocsánatkérését küldte a leszűkített vendéglista miatt, ami azt eredményezte, hogy sok családtag és barát nem kapott meghívót. 

Elmagyarázta, hogy ez a koronázás nagyon különbözik a királynőétől. A nyolcezer vendéget ezerre csökkentették, könnyítve ezzel az állam terheit

– mondta.

Hicks lánya egyébként III. Károly keresztlánya, és ő volt az egyik koszorúslány, amikor feleségül vette Diana hercegnét. Ahogy kifejtette, a döntés egyáltalán nem sértette meg őket, és nagy érdeklődéssel fogják figyelemmel kísérni az új uralkodó tevékenységét.

II. Erzsébet unokatestvére igen, volt menye nem kapott meghívót

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvőjének másik, még életben lévő koszorúslánya, a 86 éves Alexandra kenti hercegnő ugyanakkor meghívót kapott az eseményre, ami érthető, mivel az egykori királynő unokatestvére, illetve a királyi család dolgozó tagja. Várhatóan a hercegnő a szertartást követően megjelenik majd a Buckingham-palota erkélyén is a família többi tagjával. 

Lady Pamela Hickshez hasonlóan viszont kimaradt a meghívottak közül Sára yorki hercegné, aki a kegyvesztett András herceg volt neje. Királyi feladatokat már 1996-os válásuk óta nem lát el, viszont továbbra is egy ingatlanban, a Royal Lodge-ban él egykori férjével. A hercegné a koronázási ceremónián nem, viszont egy nappal később várhatóan részt vesz majd a windsori kastélyban tartandó koncerten.

(Borítókép: Kirsty O'Connor / Pool / Getty Images)

Rovatok