Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk exe olyat tett, amit előtte még egy előadó sem

2023. április 28., péntek 09:55

Elon Musk egykori párja, az énekesnő Grimes az első előadó, aki engedélyt adott arra, hogy bárki használhassa a hangját az AI, azaz a mesterséges intelligencia által készített dalokhoz. Elmondása szerint szereti feszegetni a határokat, így kíváncsi arra, mi sülhet ki ebből.

A 35 éves kanadai énekesnő, Grimes (valódi nevén Claire Boucher) az utóbbi években a világ leggazdagabb emberével, Elon Muskkal való kapcsolatáról vált ismertté. A párt először még 2018-ban látták együtt, de főleg se veled, se nélküled viszonyban álltak egymással, és 2022 márciusában váltak el végleg az útjaik. Két gyermeket nevelnek közösen, az egyéves Exa Dark Sideræt és a kétéves X Æ A-Xiit. Musknak egyébként rajtuk kívül még nyolc másik gyereke van két különböző édesanyától – egyik fia viszont tízhetes korában életét vesztette egy betegség következtében.

Tagadhatatlan, hogy Musk és Grimes kapcsolatának egyik alappillérét jelenthette a hasonló életfelfogásuk és a jövővel kapcsolatos elképzeléseik. Előbbi a Tesla és a Space X atyjaként járul hozzá a technológia rohamos fejlődéséhez, míg utóbbi a legújabb hírek szerint a mesterséges intelligenciának szeretne kedvezni. Grimes legelső előadóként a világon ugyanis szabadon felhasználhatóvá szeretné tenni a hangját az AI által generált dalokhoz, és cserébe csak egy dolgot kér. 

A jövő mindenekfelett

Az énekesnő azon felbuzdulva, hogy a napokban egy mesterséges intelligencia által készített dal terjedt el a közösségi médiában – amiben Drake és a The Weeknd szimulált hangja hallható – úgy döntött, zöld utat ad az efféle alkotásoknak. A Heart on My Sleeve nevezetű szám főleg a TikTokot és a Twittert szántotta fel, ahogy sokakat meg is tévesztett, akik mind azt hitték, valóban a két előadó kollaborációjáról van szó. Ahogy nemrég kiderült, Grimes elköszönt a Columbia Records lemezkiadó cégtől, így nem tudni, pontosan mihez fog kezdeni a jövőben, viszont az előbb említett dallal kapcsolatban a Twitteren megosztott bejegyzései némileg választ adnak erre a kérdésre. 

Grimes mindig is szerette feszegetni a határokat, és nyitott a mesterséges intelligencia lehetőségeire, így nem meglepő az ötlet, amivel előállt. Ahogy a Twitter-oldalán írta, szabad kezet ad mindenkinek, aki AI által generált dalt szeretne készíteni. Magyarul ingyen felhasználhatják a hangját, viszont az esetleges bevételek 50 százalékát szeretné megkapni, ahogy minden más előadóval való együttműködése esetén. Egyik posztjában megfogalmazta, már nem kötődik egy lemezkiadó céghez sem, és lemond a szerzői jogokról, így mindenkinek szabad a pálya. Emellett pedig több másik bejegyzésben is taglalta, miért gondolja jó ötletnek az efféle dalkészítést.  

Szerintem nagyszerű dolog egy géppel eggyé lenni, és tetszik az ötlet, hogy minden művészeti ág nyílt forrásból származzon, ezzel teljesen elpusztítva a szerzői jogokat

– írta.

Nem mindegy a dalszöveg

Bár Grimes legelső, ezzel a témával kapcsolatban megosztott bejegyzésében azt állította, a hangját úgy használhatják fel, ahogy akarják, egy későbbi posztban már helyesbítenie kellett. Az énekesnő kifejtette, a szerzői jogok csak akkor jelenthetnek problémát az AI-jal kísérletezőknek, ha romboló célzattal használják fel a hangját. Ezalatt arra gondolt, ha a dalszövegekben – mondjuk – a szex, az erőszak, illetve gyilkosság vagy akár politika jelenik meg.

Mint írta, ugyan nem szereti a szabályokat, „nem akar felelősséget vállalni egy náci himnuszért”. Hozzátette, inkább kerülné a politikát, de ha valaki csak egy mémet készít, amin jól szórakozik a barátaival együtt, akkor azt valószínűleg nem fogják jogi útra terelni. Csak abban az esetben, ha túl felkapottá válik a neten.

Grimes egy művészeti projekt, nem pedig zenei. A végső cél mindig is a határok feszegetése volt, nem egy szép dal

– fogalmazta meg az énekesnő.

A film- és divatvilágot már meghódította a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia nemcsak a zeneiparban, hanem akár a filmezést és a modellszakmát tekintve is nagy változásokat eredményezett. Már több világmárka digitális emberi modellekkel, fotorealisztikus avatárokkal dolgozik, viszont kérdéses, ha – mondjuk – egy híresség képmását akár utólagosan felhasználják, az milyen engedélyekhez lesz kötve a jövőben.

Ez a technológia drámai fejlődést mutatott az elmúlt öt évben. Különösen a filmiparban vannak olyan kulcskérdések, mint például a beleegyezés az úgynevezett szintetikus újjáteremtés esetében – az elhunyt színészek újbóli szerepeltetése a filmekben, amelyekben az arcukat helyezik egy testre vagy esetleg a teljes valójukat teremtik újjá. Érdekes kérdések merülnek fel a jogi vonatkozások kapcsán is. Ha arcomat adom egy filmhez, felhasználható lesz más produkciókban is? Ha színészként felfedeznek, kapok egy szerepet, aláírom a szerződést, az azt jelenti, hogy a stúdió más módon is felhasználhatja a képmásomat? Kaphatok ezért kártérítést? Mennyire szólhatok bele abba, mit csinálnak az arcommal és a hangommal?

– mondta Henry Ajder szakértő, azonban jelenleg nincs olyan technológia, amely jelezné, ha mesterséges intelligenciát használtak egy felvétel manipulálására. 

Ahogy Nicole Reader, a Modern Mirror divattechnológiai ügynökség alapítója korábban kifejtette, egyelőre nem tiszta, mennyit kellene fizetni a modelleknek azért, ha felhasználják a virtuális másukat. Hozzátette, az a legjobb megoldás, ha a manökenek hozzájárulnak ahhoz, hogy 3D-s képeket készítsenek róluk. Ha avatárokká válnak, azzal megőrizhetik jogaikat, és pénzt is szerezhetnek a különböző megjelenésekkel.

(Borítókép: Elon Musk és Grimes 2018. május 7-én. Fotó: Jason Kempin / Getty Images)

 

Rovatok