Index Vakbarát Hírportál

Testvére beszólt Károly királynak

2023. május 2., kedd 17:25

Anna hercegnő kedden kitartott amellett, hogy a brit monarchia állapota kiváló, és óva intett attól, hogy a megxit és András herceg kegyvesztetté válása után tovább karcsúsítsák, kijelentve „Ez nem hangzik jó ötletnek onnan, ahol én állok.”

A néhai királynő egyetlen lánya 72 éves, és éves elfoglaltságainak számát tekintve a legkeményebben dolgozó tagja a királyi családnak. Most pont a királyi család védelmében szólalt fel, ragaszkodva ahhoz, hogy az „hosszú távú stabilitást, folyamatosságot és pozitivitást” hoz az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség számára − írja a Daily Mail.

Maga a király köztudottan a kisebb, olcsóbb monarchia híve. Arra utalva, amikor Meghan, Harry és András még köztük volt, Anna hercegnő kedden azt mondta, hogy

azt hiszem, hogy a »karcsúsított« még egy olyan időszakban hangzott el, amikor még többen voltak, így ez jogos megjegyzésnek tűnt.

Amikor felvetették neki, hogy a világ változik, Anna így válaszolt:

Egy kicsit változik. Úgy értem, amiről beszélek, az nem hangzik jó ötletnek onnan, ahol én állok. Nem vagyok benne biztos, hogy mi mást tehetnénk még.

A kanadai CBC Newsnak adott rendkívüli interjúban, amely mindössze öt nappal a koronázás előtt jelent meg, Anna elhatárolta a Windsorokat a rabszolga-kereskedelemtől, miközben Nagy-Britanniát és a királyi családot kártérítésre szólították fel.

Károly nemrég beleegyezett, hogy támogat egy, a monarchia és a rabszolgaság közötti történelmi kapcsolatokról szóló kutatást, míg a Daily Mail felmérése szerint a britek többsége úgy véli, hogy a királynak nem kellene bocsánatot kérnie. Anna a saját véleményét „kissé másként, talán reálisabban” jellemezte:

Ugyan már… Ne koncentráljunk túlságosan az időskálákra és az időszakokra. A történelem nem ilyen.

Arról is beszélt, hogy a világjárvány és a bezárások megfosztották az apját és más idős embereket a társas érintkezéstől és a motivációkról, és azt mondta, hogy az „online világra való átállás” nem mindenkinek vált be.

Amikor pedig arról kérdezték, hogy milyen király lesz a bátyja, a rá jellemző fanyar stílusban így válaszolt:

Hát, tudod, mit fogsz kapni, mert már gyakorol egy ideje, és nem hiszem, hogy változni fog.

(Borítókép: Károly király és Anna hercegnő 2022-ben. Fotó: Hannah McKay – WPA Pool / Getty Images) 

Rovatok