Index Vakbarát Hírportál

III. Károly egy életen át várt, hogy király lehessen

2023. május 6., szombat 06:04

II. Erzsébet halálát követően ismét történelmi esemény részese lehet a világ, mivel május 6-án egy újabb brit uralkodó, III. Károly fejére fogják helyezni a koronát. A királyt már gyerekkora óta arra készítették: egyszer ő kerül majd a trónra.

Három napon át ünneplik a britek új királyuk, III. Károly megkoronázását, akit nejével, Kamilla királynéval együtt fog az a megtiszteltetés érni május 6-án, hogy több millió ember szeme láttára fogadhatnak örök hűséget hazájuknak. II. Erzsébet legidősebb fia ugyan nem mindig volt népszerű a szigetországban, mivel azt követően, hogy kiderült, Diana hercegével kötött házassága egy harmadik fél, az azóta már királyné Kamilla miatt ment tönkre, megorroltak rájuk. A királyi párnak mára valamiképp sikerült tisztára mosnia a nevét, de tény, hogy a britek egy része úgy érzi, maradt bennük tüske III. Károllyal kapcsolatban. 

III. Károly egész életében arra készült, hogy király lesz belőle, és mivel a trónöröklési sorrendben ő állt az első helyen, II. Erzsébet halálával automatikusan ő került Nagy-Britannia és az egész Nemzetközösség élére. A többszörös katonai kiképzésben részesült uralkodó a néhai királynő jobbkeze volt, és mellette lehetett a halálos ágyánál is a balmorali kastélyban. II. Erzsébet halálával viszont szinte biztosra vehető, hogy Nagy-Britanniának nem lesz még egy olyan kötelességtudó, munka iránti odaadással bíró uralkodója, mint amilyen 70 éven át a néhai királynő volt, de talán III. Károly a 74 éve alatt is tudott mit ellesni tőle.

Ugyan a királyi családot némileg megtépázták a különböző botrányok az utóbbi időszakban – köztük András herceg pereskedése, illetve Harry herceg könyve, amiben felfedte családtagjai sötét oldalát – ám ez még így sem nyomta rá a bélyeget az eseményre. Az ünnepségsorozat iránt óriási az érdeklődés, ami nem véletlen, mivel a szigetországnak hetven éve nem volt része koronázásban. Amennyiben tesztelni szeretné, kellően ismeri-e III. Károlyt és a brit uralkodók történelmét, az alábbi kvízben megteheti.

Rovatok