Index Vakbarát Hírportál

Egy anarchista tojással dobálta meg Károly királyt és Kamilla királynét

2022. november 9., szerda 15:16

A brit rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki tojással dobálta meg Károly királyt és Kamilla királynét szerdán. Az uralkodó és felesége éppen York városában tartózkodott, ahol II. Erzsébet királynő szobrát avatták fel.

Károly király és Kamilla királyné II. Erzsébet királynő szobrának felavatására érkezett az észak-angliai York városába, ahol a város vezetői fogadták őket, és a tömeg is összegyűlt, hogy láthassa a királyi párt. 

A szerdai ceremónia előtt az uralkodó Kamilla kíséretében gyalogosan végigjárta a környező utcákat, hogy személyesen üdvözölje az összegyűlt többezres tömeget, amikor egy férfi több tojást hajított rájuk, de mindegyik célt tévesztett.

A férfi a tojásdobálás közben kifütyülte a királyi családot, és azt kiabálta, hogy „ez az ország a rabszolgák vérére épült” és „nem az én királyom”. A tömegből néhány ember erre „Isten óvja a királyt” skandálással reagált, mások pedig azt kiáltották, „szégyellje magát”.

Közben a rendőrség őrizetbe vette a férfit. Úgy tűnt, Károly királyt egyáltalán nem zaklatták fel az események. A férfi kilétéről és indítékairól egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás – írja a The Guardian.

II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

(Borítókép: Brit rendőrök őrizetben vesznek egy fiatalembert, aki tojással dobálta meg III. Károly brit királyt és feleségét, Kamilla királynét egy rendezvényen az angliai Yorkban 2022. november 9-én. Fotó: Jacob King / AP / MTI)

Rovatok