Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet királynő halálával megváltoznak a brit hétköznapok is

2022. október 30., vasárnap 16:16

Az újonnan készült pénzérmék egyik oldalán III. Károly király portréja látható, a másikon pedig a szeptember elején meghalt Erzsébet királynőé.

Az első károlyos pénzérmék decemberben kerülnek forgalomba a briteknél, a Királyi Pénzverde közel 10 millió, III. Károly király arcképével ellátott, új 50 pennys érmét készít. Az érme hátlapja ráadásul annak az eredeti koronázási érmének a replikája, azaz hiteles másolata, amelyet II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásakor nyomtattak.

„Sokak életében ez lesz az első alkalom, hogy új uralkodó arcképét láthatják a fizetőeszközön – mondta el a Skynewsnak Kevin Clancy, a Brit Királyi Pénzverde múzeumának igazgatója.

A lap beszámolója szerint jelentős különbség, hogy III. Károly király az édesanyja ábrázolásával ellentétben korona nélkül szerepel a pénzérméken. A női uralkodók ilyenkor általában sokkal több díszruhát és ékszert viselnek, beleérve a koronát is 

– mondta el Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjteményigazgatója.

Az új érmék – amelyeken Károly és Erzsébet két ellentétes irányba néznek – a király jóváhagyásával készültek, a designt pedig Martin Jennings készítette.

Egy olyan képet szerettünk volna, amely meg tud ragadni az emberek emlékezetében, és azt az állandóságot sugározza, amelyet szeretünk, szeretnénk a monarchiáról gondolni. Éppen ezért ez nem csupán egy portré Károlyról, több annál, egyben egy király ábrázolása is

– árulta el a tervező a kulisszatitkokat.

Ettől függetlenül az eddig használt, II. Erzsébet arcképével ellátott 50 pennys pénzérméket nem vonják ki a forgalomból. Legfeljebb csak akkor, ha már teljesen elhasználódtak, vagy megsérülnek. A brit királyi családnak kifejezetten az volt a kérése a pénzverde felé, hogy a lehető legkisebb hulladékképződéssel járjon az új pénzérmék készítése.

Rovatok