Index Vakbarát Hírportál

Találhatott valamit a rendőrség Madeleine McCann ügyében

2023. május 25., csütörtök 20:45

Egy német ügyész csütörtökön úgy fogalmazott, hogy nem várható azonnali áttörés a Madeleine McCann brit kislány után 16 éve folyó kutatás ügyében, miután brit és portugál rendőrök kutatást kezdek az egyik portugáliai víztározóban.

Mint arról korábban beszámoltunk, jelenleg is tart a nyomozás Madeleine McCann eltűnésének ügyében, akinek kislányként, sok évvel ezelőtt veszett nyoma. A rendőrség a Portugáliában lévő Arade folyó víztározójánál végez újabb kutatásokat, 50 kilométerre attól a helyszíntől, ahol a brit kisgyermek eltűnt.

Az ügyész közölte, hogy a holttest mellett más nyomok után is kutatnak. Hozzátették, hogy bármilyen ruhadarab megtalálása segítheti a nyomozást.

„Természetesen van bizonyos várakozás, de nem magas″ – mondta Christian Wolters német ügyész a Reuters brit hírügynökségnek.

A kutatást kedden kezdték, nincs rögzített ütemterv, és pénteken folytatják – tette hozzá a német ügyész.

A feltételezett gyilkos is segíti Madeleine McCann kutatását

A német vádhatóság 2020-ban jelentette be, hogy véleményük szerint a brit kislány valószínűleg már nem él. Feltételezett meggyilkolásával egy német állampolgárt gyanúsítottak meg, akit legutóbb Christian Brückner néven azonosítottak, és aki segítséget nyújt a portugál rendőröknek a kutatásban.

A gyanúsított 1995 és 2007 között Praia da Luzban lakott, pont ott, ahol Madeleine eltűnt. Sőt, korábban már elítélték szexuális zaklatás miatt. A férfi azóta is tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. 

Mióta 2007-ben Madeleine McCann eltűnt, senkinek sem sikerült megtalálnia a lányt, ugyanakkor arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy él-e még, vagy már meghalt. 

A nyomozók zsákokat vittek el a kutatás helyszínéről

A kutatásról készült felvételek alapján a rendőrség találhatott valamit.

A Sky News értesülése szerint a nyomozók zsákokat vittek el a víztározó helyszínéről, azonban nem tudni, mi volt bennük.

Az évek során rengeteg fiatal lány jelentkezett, azt állítva, hogy ő a gyermek, akinek 2007-ben Portugáliában nyoma veszett. Legutóbb egy 21 éves lengyel nő, Julia Wendell állította, hogy valójában ő Madeleine McCann.

A nő hónapokon keresztül bizonygatta igazát, azonban nemrég minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a nő nem azonos az eltűnt kislánnyal.

Hogyan tűnt el Madeleine McCann?

A kislány a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal a negyedik születésnapja előtt.

A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Az anya és az apa bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, ám amikor Madeleine édesanyja, Kate McCann este tíz óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.     

A gyanúsított jelenleg hétévi börtönbüntetését tölti, miután megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt ugyanabban a portugáliai térségben, ahonnan Madeleine McCann eltűnt, de Madeleine ügyében eddig nem emeltek vádat ellene.

(Borítókép: A portugál rendőrség alaptábora a Madeleine McCann maradványait kereső háromnapos kutatáson az Arade folyó víztározójánál 2023. május 25-én. Fotó: Horacio Villalobos / Getty Images)

Rovatok