Index Vakbarát Hírportál

Tetemkereső kutyákkal kutatnak az eltűnt villanyszerelők holtteste után

2023. június 2., péntek 18:47

Évekkel ezelőtt nyoma veszett két villanyszerelőnek, Orlik Vilmosnak és Mácsik Zoltánnak. Az eltűnési nyomozásokból hamar büntetőeljárás lett, és volt munkáltatójukat, É. Imrét vonták felelősségre a gyilkosságok elkövetése miatt. Jelenleg is emberölés vádjával áll a bíróság előtt a férfi, de a két áldozat holttestét a mai napig nem találták meg.

Orlik Vilmost nyolc, míg Mácsik Zoltánt öt éve keresi eltűntként a rendőrség, miközben egykori kollégájuk, É. Imre a vádlottak padján ül évek óta, a vád szerint ugyanis ő végzett a két villanyszerelővel, miután nem fizette ki a bérüket. Az évek óta tartó tárgyalásnak többször voltak furcsa momentumai, ilyen volt, amikor a vállalkozó közölte a bíróval, hogy ismételjék meg az elmeorvosi vizsgálatát, mert nem fogadja el az eredményét, amely szerint beszámítható és felelősségre vonható. 

A csütörtöki tárgyaláson jelentette be Bóka Tibor bíró, hogy elfogadta az indítványt, amely alapján É. Imre ikrényi telkén ásatásokat kellene végezni, és tetemkereső kutyákkal vizsgálnák át a terepet maradványok vagy újabb bizonyítékok után kutatva.

Ne legyenek szomorúak, ha nem találnak semmit

– reagált É. Imre a felvetésre a Kisalföld cikke szerint, majd közölte: kártérítési pert fog indítani, ha nem helyeznek vissza mindent úgy, ahogy az eredetileg volt.

Június végén folytatódik a tárgyalás. Várhatóan az ügy végére még jó darabig nem kerülhet pont.

Holttest nélkül is születhet ítélet

Nem ez az egyetlen olyan történet, hogy egy vádlottnak holttest nélkül kell emberölés miatt felelnie a bíróságon. A napokban ítélték húsz év börtönbüntetésre B. Lászlót, Novozánszki Fanni gyilkosát. A férfit az elsőfokú bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, ám jó magaviselettel feltételesen huszonöt év után szabadulhatott volna. Másodfokon enyhítette a bíróság a maximális büntetést húsz évre, mely esetben feltételesen már a büntetés letöltésének kétharmadánál szabad emberként távozhat a börtönből. 

A vádirat szerint B. László 2017. november 20-án a hirdetésekben szereplő telefonszámán kapcsolatba lépett a fiatal nővel, aki 18 óra 20 perc körül fogadta a lakásán. Ott a férfi erőszakkal próbálta megszerezni a nő pénzét, a támadás következtében pedig Novozánszki Fanni a helyszínen meghalt.

A darnózseli hentesként ismert Nagy János feleségének közel tíz évvel ezelőtti eltűnése után is tagadja, hogy megölte volna a nőt. A férfi esetében a Kúria hozott ítéletet, amely alapján huszonegy év börtönre ítélték, amiért megölte, majd ledarálta felesége holttestét, és a maradványait a település határában szétszórta. Nagy János a napokban már úgy nyilatkozott, hogy perújítási kérelmet készül beadni az ügyvédjével.

Holttest híján került bíróságra egy nyíregyházi nő is: P. E. a vád szerint eltitkolt terhességet követően, 2021. április 30-án Nyíregyházán, a Bujtosi-tó mellett egyedül megszülte gyermekét, az élve született újszülöttet egy pulóverbe tekerte, majd a gyermek életét ismeretlen módon kioltotta, holttestét pedig ismeretlen helyre rejtette. A tó partján sétálók azonban megtalálták a szülés helyén hátrahagyott méhlepényt és köldökzsinórt, a rendőség az abból vett DNS-minta alapján azonosította P. E.-t.

Az újszülött holtteste a mai napig nem került elő.

Nem minden esetben vádolják meg gyilkossággal a feltételezett elkövetőket. 2019 óta keresik a maglódi Pintér Gyulát. A luxusautók felújításával foglalkozó férfit egy ismeretlen meggyilkolta, majd az emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással megvádolt B. L.-t megbízta, hogy rejtse el a szerelő autóját, telefonját és kutyáját, mintha a férfi elutazott volna.  Az ebet végül Szlovákiában találták meg.

Volt olyan eset is, amikor a gyilkos végül beismerte tettét, de azt már nem tudta megmutatni a rendőröknek, hogy merre találják a holttestet.  Egy szegvári nő 2000. december 5-én tett bejelentést, hogy a férje eltűnt. F. Szilvia története szerint a férfi egyik nap megkérte, készítse ki az útlevelét, hogy Németországba utazhasson, aztán amikor a nő hazaért, sem az útlevél, sem más iratok nem voltak már a lakásban, és a férfi néhány ruháját is magával vitte. A rendőrség viszont kiderítette, hogy a férfi nem lépte át a határt, majd azt is megtudta, voltak hosszabb távú üzleti tervei, illetve hogy a nő „hűtlensége miatt” amúgy is megromlott közöttük a viszony.

2015 októberében a rendőrök behívták a nőt kihallgatásra, az ügyvédjével jelent meg, és beismerte a gyilkosságot. Ahogy elmondta, aznap Magyartés külterületén éjszakába nyúlóan szántott, a férje pedig részegen utánament, és szidalmazni kezdte. A nő erre a traktorból előkapott pajszerrel agyonütötte, a holttestet a közelben elásta, majd a pajszert eldobta, és hazament.  Amikor a rendőrséggel együtt visszatértek a területre, az időközben alaposan megváltozott környezet miatt a nő nem tudta már megmutatni, hogy pontosan hol is ásta el férje holttestét.

Rovatok