Index Vakbarát Hírportál

Ég a ház a Disney feje fölött

2023. június 4., vasárnap 12:53

A Disney-hez tartozó Pixartól több tucat munkavállalót bocsátották el egy leépítés keretében, így nem dolgozik már együtt a céggel a Lightyear című animációs film rendezője és producere sem.

Az idén 100 éves Disney vezérigazgatója, Bob Iger már februárban stratégiai szerkezetátalakítást jelentett be, aminek révén három részlege lesz a cégnek. Mint akkor közölte, 5,5 milliárd dollárnyi költséget akarnak megtakarítani, és nyereségessé tenni a Disney+-streamingszolgáltatást, így hétezer dolgozótól terveznek megválni.

A folyamat azóta már elkezdődött, és a leépítéshullám elérte a Disney egyik leányvállalatát, a Pixart is. A legújabb hírek szerint az 1200 munkavállalót foglalkoztató Pixartól 75 dolgozót rúgtak ki, köztük a 2022-ben megjelent, a Toy Story-filmsorozat spin-offjaként szolgáló Lightyear rendezőjét, Angus MacLane-t. A 26 éves animátor olyan filmeken dolgozott már korábban, mint a Toy Story 4. vagy a Coco.

Elköszönhetett még a Pixartól Michael Agulnek alelnök, illetve Galyn Susman, a Lightyear producere. Susman elbocsátása azért is érinthette mélyen az ott dolgozókat, mivel igazi hősként emlegették. A Toy Story 2. készültekor hiba adódott a nem kívánt fájlok törlésére használt rendszerben, és a szerver tévedésből törölni kezdte az aktívan használt fájlokat, így a filmet is. Az egyetlen szerencséjük az volt, hogy Susman épp szülési szabadságon volt, de kapott egy otthoni számítógépet, hogy tovább dolgozhasson a produkción. Ennek köszönhetően pedig az ő gépe tartalmazott egy biztonsági másolatot a filmről, ami ugyan kissé hiányos volt, de legalább nem kellett a nulláról kezdeniük – írja a Daily Mail.

A Lightyear két kulcsfigurájának elbocsátása mögött valószínűleg az áll, hogy a 200 millió dolláros költségvetéssel készült film csak 226,7 millió dollárnyi bevételt hozott világszerte, illetve a kritikusok sem voltak túl elégedettek a produkcióval. Míg a szintén Pixar által készített, hasonló költségvetéssel készült A hihetetlen család 2. 2018-ban 1,2 milliárd dollárt hozott a konyhára a vállalatnak. A jegyeladásra az is hatással lehetett, hogy az alkotást nem lehetett bemutatni 14 közel-keleti és ázsiai országban, mivel azonos neműek kapcsolatát ábrázolják a filmben. 

A Pixarnál legutóbb 2013-ban volt nagyobb leépítés, miután a stúdió elhalasztotta a Dínó tesó című 2015-ös film bemutatását, és kirúgták annak rendezőjét, Bob Petersont. Ekkor körülbelül 30 munkavállalótól váltak meg.

Rovatok