Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg estig sorolta a vádakat a magánéletét kiteregető lapok ellen

2023. június 8., csütörtök 11:50

Harry herceg szerint a brit bulvársajtó ipari méretekben törte fel az ő és a hozzá közel állók telefonjait az elmúlt években. A brit királyi sarj erről a londoni bíróságon beszélt, ahol a Mirror Group lapjaiban megjelent cikkek elleni vádjait sorolta fel.

Egy héttel ezelőtt írtunk róla, hogy a Kaliforniában élő Harry herceg Londonba repül, hogy bíróság előtt tanúskodjon a Mirror Group, a Daily Mirror brit lap kiadója elleni perben. A sussexi herceg ugyanis azt állítja, hogy a médiatársaság feltörte a telefonját, és bizalmas természetű információkat osztott meg a nyilvánossággal.

Kártérítés megállapítása mellett azt is el szeretné érni, hogy a bíróság nyilvánítsa törvénysértőnek a cég által kiadott lapok vele szemben alkalmazott korábbi információgyűjtő gyakorlatát.

III. Károly király másodszülött fia szerdán a londoni felsőbíróságon csaknem fél napon át sorolta és részletezte a vádakat.

Harry herceg már másodszor jelent meg felperesként és tanúként a bíróság előtt. Az estébe nyúló szerdai tárgyalási napon kijelentette: tudta, hogy egykori barátnője, Chelsy Davy telefonszámát a Mirror újságírói is ismerték, nyilvánvalóan böngészték hívásait, és ebből összeállítottak egy-egy sztorit.

A herceg elsősorban arra a cikkre utalt, amelyet a Mirror-csoport egyik vasárnapi lapja, a Sunday People közölt 2006-ban. Az írásban állt, hogy Chelsy magából kikelve veszekedett vele, amiért látogatást tett a lenge öltözetű táncosnőkről is közismert, Spearmint Rhino nevű bárban. Harry „bizarrnak” nevezte, hogy a Mirror-lapcsoport újságírói ilyen mélységig ismerték akkori barátnője telefonhívásait.

Mint elmondta, egy nyomkövető szerkezetet talált barátnőjének kocsijára rögzítve.

Mindez arra enged következtetni, hogy ipari méreteket öltött a Mirror-lapok által végzett lehallgatási tevékenység

– jelentette ki Harry herceg.

A Mirror-csoport jogi képviselői ugyanakkor puszta spekulációnak nevezték Harry kijelentéseit, mivel a herceg által mondottakat semmiféle konkrét bizonyíték nem támasztja alá.

Harry előző nap 55 oldalas keresetet terjesztett a londoni felsőbíróság elé az MGN lapjaiban – a Daily Mirror mellett a Sunday Mirror, a The People és a Sunday People – megjelent, a magánéletét boncolgató cikkek miatt. 

(Borítókép: Harry herceg elhagyja a bíróság épületét 2023. június 7-én. Fotó: Toby Melville / Index)

Rovatok