Index Vakbarát Hírportál

Gyümölcsökkel ehették a pizza ősét a rómaiak

2023. június 28., szerda 06:07

A pizza ősét ábrázolhatták egy freskón, amelyet egy pompeji ház falán fedeztek fel – számolt be róla kedden az olasz kulturális minisztérium.

A freskót egy olyan ház előcsarnokában fedezték fel, amelyhez pékség is tartozott. Az alkotást a 19. században részben már feltárták, de a helyszínen januárban újabb ásatások indultak, melyek közben a régészek felfigyeltek a pizza ősének korai ábrázolására.

A festményen egy boroskehely mellett látható lapos kenyeret a régészek szerint gyümölcsökkel, például gránátalmával vagy datolyával ették, de fűszerekkel és pesztóval is ízesíthették.

Bár szigorú értelemben az ábrázolt étel nem tekinthető pizzának, mivel az olyan klasszikus összetevők, mint a paradicsom és a mozzarella, hiányoznak róla, mégis úgy vélik, hogy a pompeji freskón szereplő étel a mai pizza távoli rokona lehet – írták a kulturális tárca közleményében.

A csaknem kétezer éve a Vezúv kitörése miatt elpusztult Pompeji 23 kilométernyire található az olasz pizza hazájának tartott Nápolytól.

A nápolyi pizzakészítés művészete 2017-ben felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

Rovatok