Index Vakbarát Hírportál

A Netflix és a Disney is tovább szítja a feszültséget a hollywoodi színészeknél

2023. július 31., hétfő 12:01

Soha nem látott tiltakozási hullám kezdődött Hollywoodban a mesterséges intelligencia (MI) terjedése miatt. A színészek és az írók is jobb fizetést és munkakörülményeket követelnek, miközben a Netflix 900 ezer dollárért keres MI-szakembereket.

Ahogy beszámoltunk róla, már több mint 160 ezer színész, kaszkadőr és más szórakoztatóipari alkalmazott jelezte, hogy tiltakozik a mesterséges intelligencia filmiparon belüli túlzott elterjedése ellen, valamint a filmszínészek díjazásával kapcsolatban. A jobb munkakörülmények mellett követelik, hogy a streamingszolgáltatók egyezzenek bele a nyereség igazságosabb elosztásába. 

A színészek tartanak tőle, hogy a hollywoodi stúdiók engedély nélkül használhatják fel digitális képmásaikat. A sztrájk miatt már sok forgatás leállt, és több mint 20 ezer magyar filmes került nehéz helyzetbe.

A Színészszövetség (SAG-AFTRA) folyamatosan tárgyal a Netflixszel és a Disney-vel, ám még nem sikerült megállapodásra jutniuk. A filmes cégek álláshirdetéseikkel fokozzák a feszültséget a sztrájkoló hollywoodi színészeknél – írja a The Hollywood Reporter.

A Netflix 900 ezer dollárért, közel 310 millió forintos éves fizetésért hirdeti a mesterségesintelligencia-termékmenedzseri pozícióját.

A lap a Netflix és a Disney nyitott pozícióit is áttekintette, amiből kiderült, hogy a stúdiók a hollywoodi színészek tiltakozásai ellenére is nagy érdeklődést mutatnak a MI-specialistákra.

A Sony már MI „etikai” mérnököket is keres, de a Warner Brothers Discovery és a Paramount is hasonló területen hirdetett meg állásokat. 

A Disney vezetője, Bob Iger nemrég azzal dühítette fel a színészszövetséget, hogy észszerűtlennek nevezte a magasabb fizetéssel és a mesterséges intelligencia használatának korlátozásával járó, munkaszerződésre vonatkozó követeléseket.

Az ügyben a Breaking Bad színésze, Bryan Cranston is üzent Bob Igernek.

Nem várjuk el tőled, hogy megértsd, kik vagyunk, de arra kérünk, hogy hallgass meg minket. Különösen akkor, amikor azt mondjuk, nem hagyjuk, hogy elvegyék a munkánkat, és a robotoknak adják 

– jelentette ki.

Elhalasztják az Emmy-díj-átadót

Mint írtuk, a 2023-as Emmy-díj-átadót szeptember 18-ra időzítették, a műsort pedig a Fox sugározta volna. Az új időpont egyelőre nem ismert.

Sajtóértesülések szerint az eseményre állítólag addig nem kerül sor, amíg a SAG-AFTRA nem állapodik meg a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével. Az elmúlt két évtizedben először maradna el az Emmy.

Rovatok