Index Vakbarát Hírportál

Bemutatjuk a Balaton idei arcait

2023. augusztus 21., hétfő 20:15

A korábbi években fiatal festőművészek, neves vendéglátók, de még Csukás István is szerepelt a Best of Balaton ajánlatai között. Ez a lista idén két újabb „arccal” bővült a Balaton-rajongó közönség ajánlatai alapján.

Egy hónap alatt közel ezer ajánlás érkezett a Best of Balaton kurátori csapatához, aki ebből választott ki huszonkettőt. Idén ugyanis változtak a magyar tenger legszerethetőbb helyeit és arcait felvonultató kezdeményezés szabályai, ezúttal a közönség ajánlhatott bárkit és bármit, a kurátorok pedig ebből meríthettek. „A Balaton arca” kategóriában két olyan jelölttel bővült a lista, akik ezer szállal kötődnek a magyar tengerhez és ahhoz, amit az számunkra megtestesít.

Enyhe Fintor, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Patrióta Lokál, Sziget Fesztivál, VOLT Fesztivál és a Balaton Sound – csak néhány azokból a zenei eseményekből, amik elképzelhetetlenek lennének Muraközy Péter nélkül.

Volt alkalom, hogy felköltözhetett volna Budapestre, de ő inkább Veszprémet választotta. Nem is csoda, hiszen szinte minden ehhez a városhoz köti. Itt végezte a tanulmányait, majd több helyi zenekarban is dobolt, mielőtt a programszervezés felé fordult volna. 

Best of Balaton 2023 | Arc | Muraközy Péter

Negyedszázada a veszprémi nyarak semmiben sem hasonlítottak a maiakhoz, a város kiürült, mindenki a Balatonnál volt, turistákat csak akkor lehetett látni, ha elromlott az idő. Muraközy Péter emlékei szerint a változás annak idején egy indexes hisztivel indult, amikor a kommentszekcióban kitört a háború a városra jellemző kulturális szürkeség miatt. Huszonnégy éve előállt az ötlettel, hogy ha a város befogadja az utcazenészeket, akkor ő vállalja, hogy megszervez egy fesztivált. Ez indította el azt a folyamatot, amelyből mára az ország egyik legnagyobb fesztiválvárosa nőtt ki.

Muraközy Péter pedig ezzel elindult azon az úton, amelynek olyan fontos állomásai voltak, mint a Volt és a Balaton Sound programigazgatói posztja vagy a Szigeten a magyar zenekarok fellépéseinek koordinálása. Az évtizedek alatt a balatoni régió zenei életének meghatározó alakja lett. Egy korábbi interjúban elmondta, hogy neki Veszprém a világ közepe, és ezt igyekszik is bebizonyítani most, hogy a város megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Weiler Péter egyik kedvenc témája 1989, a rendszerváltás éve, amikor a keletnémet turisták elárasztották a Dunántúlt, azon belül is a Balatont, hogy aztán a páneurópai piknik örve alatt átzúduljanak a magyar–osztrák határon. Nem is csoda, hiszen sok-sok évig Balatonlellén élt az eredendően pécsi születésű és kötődésű polihisztor.

Az 1974-ben született pécsi művész a The Art Institute of Philadelphia főiskolán végezte el a tanulmányait, majd visszatért Magyarországra. 1993-ban lehetőséget kapott Friderikusz Sándortól, hogy az egész ország megismerhesse a nevét, igaz, ekkor még Weiler Wonaláz művésznéven mutatkozott be. 

Ma már a magyar képzőművészeti szcéna egyik legsokoldalúbb, legkreatívabb alkotójaként ismerik, akinek kedvenc tájegysége a Balaton.

Best of Balaton 2023 | Arc | Weiler Péter

2014-ben Köveskál buszmegállóját alakította át galériává, és itt mutatta be a Route '71 balatoni tematikájú sorozatát. A képeket később a Balaton Sound molinóin is viszontláthatták a fesztiválozók. 2015-ben Tihanyban egy oldtimer Robur buszban szervezett tárlatot a balatoni ihletésű alkotásaiból. 

2021-ben Magyarországon először Weiler Péter készített és értékesített kriptovalutáért képzőművészeti alkotást. A Bitcoin bánya az Alföldön című NFT 1 Ethereumért kelt el.

MOL Nagyon Balaton csapata 2021-ben indította el a Best of Balaton programot, amely keretében minden évben azokra a helyekre, ügyekre, témákra, arcokra hívják fel a figyelmet, amelyek és akik miatt ennyire szerethető hely a Balaton.

Rovatok