Index Vakbarát Hírportál

Megölte a feleségét és a fiát, több milliót lopott ügyfeleitől a sztárügyvéd

2023. október 12., csütörtök 06:29

Alex Murdaugh hosszú éveken át meghatározó szerepet töltött be egy apró amerikai megye jogi világában. Aztán az egész világ megismerte a nevét. A köztiszteletben álló családhoz több rejtélyes haláleset is kapcsolódik, miközben Murdaugh közel száz ember életét tette tönkre. Az HBO Max dokumentum-sorozatából most kiderül, hogy nem minden arany, ami fénylik.

Az amerikai Dél-Karolina államban található Hampton megyében közel 100 évig igazi kiskirályoknak számítottak a Murdaugh dinasztia tagjai. A család férfi tagjai több évtizeden át töltötték be a főügyészi posztot, a nevük egyet jelentett az igazságszolgáltatással. A megyét mocsaras területek szelik át, munka itt alig akad a helyiek számára, így jobbára a mezőgazdaságban helyezkednek el. Az alig húszezres lélekszámú területen viszont az elmúlt években megszaporodtak  a kártérítési perek, és ez felpörgette az ügyvédi megbízásokat. Ezekre szakosodott Alex Murdaugh, aki testvérével együtt képviselt mindenkit, akit valamilyen sérelem ért.

Aztán kiderült, hogy Murdaugh kilencmillió dollárral rövidítette meg ügyfeleit, majd jött egy egész Amerikát megrázó tragédiaAz HBO Maxon debütált Murdaugh gyilkosságok: Végzetes dinasztia című sorozat ezt és az idáig vezető utat mutatja be.

A család neve évek óta szerepel az amerikai hírekben különböző bűncselekményekkel kapcsolatban. Hiába kopott meg a fénye és figyelik millióan a bírósági jeleneteket, a történtekről a helyiek a mai napig félve beszélnek. 

Amikor kiszabadultak a démonok

Festői szépségű Dél-Karolina állam keleti területe, ahol az Atlanti-óceán kisebb-nagyobb csatornákon kúszik be a terület mocsaras zugaiba. A víz közelsége miatt szinte mindenkinek van itt egy hajója, amin jó időben szelheti a habokat. A szerencsésebbeknek esetleg még egy part menti nyaraló is jut. A hajókázás végén a terület gasztronómiai fogását is ki lehet próbálni, ami nem más, mint a sült osztriga.

Ilyen programra indult három fiatal férfi a barátnőikkel az Archers öbölben 2019. február 24-én. A fiúk között volt az akkor mindössze 19 éves Paul Murdaugh, Alex fia is a barátnője társaságában. A csapat bulizott egyet a vacsora mellett, majd Paul csónakjával a fiú nagyapjának nyaralójához indultak. A járműnek azonban valaki váratlanul gázt adott, és teljes erővel száguldott bele az öböl egyetlen hídjába. A hat fiatalból öten megsérültek, egyiküket, Mallory Beachet viszont nem találták meg. 

Az HBO Maxon debütáló Murdaugh gyilkosságok: Végzetes dinasztia háromrészes sorozatának első fejezete ezt a balesetet nevezi annak az eseménynek, amikor kiszabadultak Pandóra szelencéjéből a démonok.

A hajót ugyanis Paul vezette, aki olyan részeg volt a baleset után is, hogy rendőr kísérte a kórházi kezelésére is.

A 19 éves tinédzser a mentés idején egy kölcsön kapott telefonnal először a nagyapját hívta, hogy értesítse a balesetről, és még a helyszínen bemártotta a társaság egyik fiú tagját. A kórházban váratlanul megjelent Alex Murdaugh és az apja, és egyenként minden érintettet igyekeztek meggyőzni arról, hogy a történtek miatt nem Paul a felelős. 

Paul Murdaugh a korából fakadóan nem fogyaszthatott volna alkoholt, és nem is volt jogosultsága vezetni az apja csónakját.

Malloryt egy héttel később találták meg, a baleset helyszínétől nyolc kilométerre. Halálát a boncolási jegyzőkönyv szerint egy tompa ütés és fulladás okozta. A búcsúztatóján az egész város összegyűlt, majd három héttel később érkezett az első sokk: Mallory Beach anyja többeket is beperelt a történtek miatt, köztük Alex Murdaugh-t.

Két gyilkosság és egy újranyitott akta

Paul Murdaugh a bíróság ítélete szerint 20 ezer dolláros óvadék fejében szabadon távozhatott, és kötelezték rá, hogy felejtse el az alkoholt a továbbiakban. A dokusorozat szerint azonban a döntés után is eljárt inni a barátaival, akik a részeg, agresszív énjét Timmynek nevezték el. Két évvel később, 2021-ben újra megnyitották Mallory aktáit, amikor a rendőrség megtalálta azokat a felvételeket, amelyeken jól látszik, ahogy Paul az egyik barátjával felesezik, mielőtt beszállna a csónak volánja mögé. A fejlemények miatt Paulnak ismét meg kellett volna jelennie a bíróságon, ám a júniusi tárgyalás előtt pár nappal váratlan fordulat történt.

Alex Murdaugh késő este hívta a segélyhívó telefonszámot, hogy bejelentsen egy kettős gyilkosságot.

A rögzített telefonhívás szerint az ügyvéd a feleség, Maggie és fiatalabb fia, Paul élettelen testét a vadászházuk melletti kennelnél találta meg. Az asszonnyal egy félautomata fegyver végzett, míg fiát valaki sörétes puskával lőtte fejbe. 

A haláluk híre gyorsan terjedt el a környéken, de az eddigiekkel ellentétben információ alig érkezett a rendőrségtől a nyomozás állásáról. Csupán annyit lehetett tudni, hogy a hatóságok megnyitottak egy másik aktát, egy 2015-ös gázolásos ügyet.

Holttest a főút közepén

2015-ben az esti órákban bejelentés érkezett arról, hogy holttestet találtak Hamptonhoz közel a főút közepén. Stephen Smith fejsérülést szenvedett, ami miatt sok vért vesztett, de a testén más sérülésnek nem volt nyoma. Először cserbenhagyásos gázolásként könyvelték el a történteket, de az egyik járőrt nem hagyta nyugodni a történet. Az esetet azóta már gyilkosságként kezelik.

Kiderült, hogy Stephen egy iskolába járt Alex Murdaugh idősebbik fiával, Busterrel, kettejükről többen is úgy tudták, hogy egy párt alkotnak. A hallomásos információt többen is megosztották az egyenruhással, de nem került elő bizonyíték arról, hogy valóban Buster végzett volna az iskolatársával. Felmerült ebben az ügyben az akkor alig 15 éves Paul neve is, akiről a helyiek úgy vélték, hogy az erőszakos fiú egy baseballütővel verte agyon Buster barátját. 

Bizonyítékok híján ebben az ügyben nem emeltek vádat a fivérek ellen, és az idősebbik Murdaugh a mai napig tagadja, hogy bármi köze is lenne a gyilkossághoz. Ami viszont tény, hogy az apát, Alex Murdaugh-t idén márciusban bűnösnek mondta ki az esküdtszék felesége és fia, Paul megölésében.

Egy gyanús baleset, és a többmilliós átverések

Gloria Satterfield húsz éven át vezette a háztartást a Murdaugh-rezidenciákon, miközben egyedül nevelte két kisfiát. Soha nem kapott fizetett szabadságot, és ha kellett, még betegen is bement dolgozni, hogy a fiainak soha se kelljen nélkülöznie. Gloria Satterfield 2018-ban a család vadászházánál felment az egyik lépcsőn, ám a nyolcadik fok után lezuhant a földre. Paul Murdaugh hívta a segélyhívót, majd a kiérkező mentők stabilizálták az 58 éves nő állapotát. 

Satterfield három hétig feküdt a kórházban, végül a kórházi lapja szerint természetes halált halt. A nő temetésén Alex odalépett az egykori bejárónő fiaihoz, és megígérte nekik, hogy helyrehozza a dolgot, amiért ő felelős, elvégre az ő házában történt a baleset. Meggyőzte őket, hogy képviselné őket egy kártérítési perben, amiben saját magát perelné be. A jogban nem jártas két fiú belement a játékba, és mindent úgy tettek, ahogy Murdaugh kérte, majd várták a kártérítési pénzt. Egy évvel később véletlenül derült fény a csalásra, amikor egy újságíró a Mallory Beach halálával kapcsolatban keresett dokumentumokat a bíróság irattárában. 

Megtudta ugyanis, hogy a Satterfield fiúknak két biztosító 4,3 millió dollárt utalt ki kártérítési összegként, azonban a pénz Murdaugh egyik titkos számláján landolt. Nem ők az egyetlenek, akiket átvágott a sztárügyvéd, még közel száz ehhez hasonló eset derült ki az ügyvédi irodánál. Miután Alexet szembesítették a történtekkel a kollégái, 2021 szeptemberében egy hétvégi napon ő maga hívta a segélyhívót, mondván, valaki meg akarta ölni.

Végjáték a bérgyilkosmese után

A fejsérülést szenvedett Alex előadta, hogy valaki rálőtt, miközben segítséget kért egy defekt miatt, majd később már úgy mondta el a történteket, hogy a merénylőt ő maga bérelte fel, hogy a halála esetén járó 10 milliós életbiztosítást a fia, Buster kaphassa meg. Időközben kiderült, hogy a bérgyilkos is kitaláció, csupán egy barátjáról van szó, akivel összevitatkoztak, és a dulakodás közben véletlenül elsült Murdaugh fegyvere, és a golyó súrolta a fejét.

Alex Murdaugh-t 2021-ben őrizetbe vették, majd megjárta a rehabilitációs központot is a gyógyszerfüggősége miatt. Az elmúlt két évben az Egyesült Államokban milliók követték figyelemmel a tárgyalások közvetítéseit, és egyelőre nem látszik még a persorozat vége.

Murdaugh életben maradt fia, Buster szeptemberben a tanúk padjára ült, hogy az ügyész kérdéseire válaszoljon. A CNN beszámolója szerint a mai napig nem tudja felfogni, miért történtek a családjában ezek a szörnyűségek. A kérdésre, hogy tart-e attól, hogy örökölte apja jellemét, határozottan válaszolt:

Nem vagyok egy hazug. Nem vagyok tolvaj. Egyáltalán nem hasonlítok rá.

A tárgyalásoknak még nincs vége, jelenleg is közel száz vádemelés van érvényben Murdaugh ellen. Alex Murdaugh a csalásokat igen, a kettős gyilkosságot még az ítélet kihirdetésekor se ismerte el.

Rovatok