Index Vakbarát Hírportál

Czutor Zoltán Azahriah-ról: Nem nyújt semmi újat

2023. október 24., kedd 18:07

Czutor Zoltán, a Belmondo együttes énekese egy műsorban elemezte annak az Azahriah-nak a zenéjét, aki a közelmúltban három telt házas koncertet is meg tudott hirdetni a Puskás Arénába.

Azahriah alaposan megmozgatta a magyar könnyűzenei életet, alig pár napja fogytak el a jegyek a harmadik koncertjére. Az utóbbi napokban rengeteg közéleti személy fejtette ki a véleményét róla és zenéjéről.

Így tett most Czutor Zoltán is, aki az RTL Reggeli című műsorának vendége volt. Az adásban szóba került, hogy pár napja egy kommentben kritikát fogalmazott meg az énekessel szemben, amikor azt írta: több esélyt is adott neki, legalább három koncertjén járt is, de nem hozta igazán lázba őt.

„Az egy dolog, hogy nem hoz lázba, tehát hatalmas nagy kalaplengetés azért, hogy ez egy szórakoztatóipari forradalom. De nem zenei forradalom, amit csinál: tele van klisékkel, ahogy a popzene is. Azahriah nem egy zenei újítás. Ami abból is látszik, hogy ugye, a frontvonalak egyáltalán nem generációk között húzódnak. Lehet látni, hogy az én kommentemre 50 és 70 közötti kommentelőktől kaptam negatív visszhangot. Kulturális értékrend mentén húzódnak frontvonalak” – mondta a 24.hu szerint a műsorban Czutor. Ezután leszögezte: Azahriah valóban nagyon népszerű, de ez nem jelenti azt, hogy minőségileg is kiemelkedő lenne. 

Aki popzenével, a szó legszorosabb értelmében népzenével akar foglalkozni, azzal semmi baj nincs. Csak ne akarjuk azt mondani, hogy ez valami új minőség, új szint, és majd, mit tudom én, a Zeneakadémián fogják majd tanítani […]. Azahriah egy szenzációs produkció, ami nem volt még Magyarországon – de nem zeneileg. Tegyünk különbséget. Van, aki a számjegyekre izgul, van, aki a hangjegyekre. Én az utóbbira

– fogalmazott. 

A műsor házigazdája, Szabados Ágnes erre válaszolva megjegyezte: laikusként mindenkitől azt hallja vissza, hogy Azahriah zeneileg is nyújt újat. Czutor Zoltán erre csípős választ adott:

„Erre szokták mondani, hogy egy csecsemőnek minden vicc új. Ez nem bántás. A magyar underground rapben én már régóta figyelem, hogy a magyar és az angol keverése, a hunglish éneklés egyáltalán nem ritka. Az is, ha valaki gyorsan pörgeti a nyelvét, az külföldön sem újdonság már 30 éve. Mikor azt mondom, hogy számomra nem nyújt semmi újat, az alatt azt értem, hogy mikor hallgatom, nekem kiszámítható: tudom, sejtem, mi fog történni” – mondta, hozzátéve: 

Nagyjából elég meghallgatnom hozzá egy bollywoodi, indiai filmaláfestő zenét, és nagyjából az fog történni. 

Annak, hogy mi lehet Azahriah számjegyekben értelmezhető sikerének az oka, nemrég egy alapos cikkben jártunk utána az Indexen.

Rovatok