Index Vakbarát Hírportál

Kanye West héberül kért bocsánatot az antiszemita megjegyzéseiért

2023. december 26., kedd 15:10

Kanye West Grammy-díjas amerikai rapper kedden bocsánatot kért a zsidó közösségtől a 2022-ben tett antiszemita megjegyzéseiért.

Kanye West az Instagram-oldalára posztolt egy fotót kedden, amelyen héberül közzétett nyilatkozata áll. Azt írta:

Őszintén bocsánatot kérek a zsidó közösségtől. Nem állt szándékomban megbántani vagy lealacsonyítani senkit, és mélységesen sajnálom, ha fájdalmat okoztam. Elkötelezett vagyok, hogy tanuljak ebből a tapasztalatból. A célom, hogy a jövőben nagyobb érzékenységet és megértést tanúsítsak. Fontos számomra a megbocsátásotok, és elkötelezett szándékom, hogy kiengeszteljelek titeket, és hogy erősítsem az összetartást. 

Mint ismert, tavaly októberben Kanye West antiszemitának minősülő kifejezéseket használt, amikor Sean Combs rapper-producerrel – más néven P. Diddyvel – kialakult konfliktusáról írt. A bejegyzésben a rapper azt írta, „Jézus zsidó volt”, ám ez még nem számít antiszemita kijelentésnek,

viszont arra utalt vele, hogy Combs zsidó üzleti körök tagja. 

Az  Adidas  később felbontotta a szponzori szerződést Westtel az antiszemita kijelentései és egyéb szélsőséges, gyűlölködő megnyilvánulásai miatt. Továbbá a Gap is felszámolta az együttműködésüket. 

A helyzet csak fokozódott, amikor 2022 decemberében egy Alex Jones nevű jobboldali szakértőnek adott interjúban West azt mondta:

Én jó dolgokat látok Hitlerben. Minden emberi lénynek van valami értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek... A nácik jó dolgokat is tettek... Sok dolog van, amit szeretek Hitlerben.

Majd posztolt egy olyan fotót, amelyen egy horogkereszt keveredik egy Dávid-csillaggal. 2023 márciusában pedig élesített egy bejegyzést az Instagram-oldalán, amiben azt írta, hogy ismét megkedvelte a zsidó embereket.

Rovatok