Index Vakbarát Hírportál

Óvatosan a videójátékokkal, nem várt mellékhatása lehet az eszeveszett nyomkodásnak

2024. január 21., vasárnap 06:22

Hiába a temérdek pozitív hatás és a kikapcsolódás élménye, a videójátékok komoly egészségkárosodást okozhatnak – világított rá egy 54 ezer ember bevonásával készült tanulmány. A kutatás szerint a játékok intenzív használata halláskárosodást okozhat, ha nem ügyelünk eléggé a beállításokra.

Napjainkban a társadalom jelentős része már játszik valamilyen videójátékkal, legyen szó a telefonra unaloműzés céljából letöltött alkalmazásról, vagy a különböző konzolokon és a számítógépen futó grafikai csodákról.  

A jelenség a pandémia miatt csak még tovább nőtt az elmúlt években, így érthetően egyre nagyobb aggodalom övezni a játékokat és az azok miatt főként a fiatalok körében kialakult függőséget, mentális és fizikai problémákat.  

Mindezt tovább tetézi egy új tanulmány állítása is, amely egy a játékokhoz köthető, visszafordíthatatlan egészségi károsodásra hívta fel a figyelmet. A BMJ Journals-ban megjelent publikáció szerint

az intenzív videojátékozás ugyanis visszafordíthatatlan hallásvesztés kockázatának teheti ki a felhasználókat.

Ráadásul egy meglehetősen átfogó tanulmányról van szó, amely a világ minden tájáról származó számos tanulmányt ismertet a videójátékok és a hallás viszonylatában. A vizsgálat összesen 54 ezer résztvevőre terjedt ki, a játékosok pedig saját maguk számoltak be halláskárosodásról, többek között fülzúgásról és nagyothallásról.

Természetesen mindez megelőzhető lehet, így nem érdemes félvállról venni a játékbeállításokat sem. A kutatók szerint a halláskárosodás esélyét a hangos, éles hangok okozzák, amelyek csak rövid ideig terhelik a felhasználót. Ehhez hozzájárulhatnak a horrorjátékok hirtelen ijesztegetései, vagy az FPS játékokban eldördülő fegyverek hangja is, mivel ezek

a hangeffektusok sokkal hangosabbak lehetnek a játék atmoszférájánál, így a különböző zajok az ajánlott határértékeknél sokszor erősebbek.

Persze ez nem minden esetben megvalósítható úgy, hogy ne menjen a játékélmény rovására. A legtöbbször hangoztatott ellenérv ezzel szemben általában az, hogy ha a játékosok alacsonyabbra veszik a hangerőt, akkor nem hallják a játék többi hangját sem.

Szerencsére a legtöbb játék már ennél sokkal kifinomultabb hangbeállítással rendelkezik, amely lehetővé teszi szinte az összes különböző hang és effekt hangerejének módosítását. Érdemes a hangosabb hangatásokat minél közelebb beállítani a háttérzaj szintjéhez, mivel csak ebben az esetben kerülhető el biztosan a későbbi halláskárosodás. Persze ehhez az is szükséges hogy az atmoszféra ne bömböljön...

A munkakeresésnél és időskorban is az előnyünkre válthat

Természetesen nem csak negatívumai vannak a videojátékoknak, azok pozitív hatást is gyakorolnak az emberek általános egészségére. Kimutatták ugyanis, hogy a játék jó hatással van a mentális egészségre, mivel sikerélményt ad a játékosoknak, ráadásul segíthetnek az embereknek társadalmilag is, mivel lehetővé teszik a kapcsolattartást a világ minden tája között.

A videójátékok ráadásul a munkakeresésnél is az előnyünkre válhatnak. Egy korábban általunk is bemutatott felmérés ugyanis kimutatta, hogy

A MUNKAADÓKAT EGYRE JOBBAN LENYŰGÖZIK AZOK AZ ÁLLÁSRA JELENTKEZŐ FIATALOK, AKIK KÜLÖNBÖZŐ VIDEÓJÁTÉKOKKAL JÁTSZANAK.

A YouTube megbízásából készült közvélemény-kutatás válaszadóinak több mint fele állította azt, hogy munkaadóként nagyobb valószínűséggel vesz fel valakit, akiről kiderül, hogy a játékoknak köszönhetően olyan készségekre tett szert, amelyek szükségesek lehetnek az adott munkakör betöltéséhez. A játékoknak köszönhetően ugyanis a kommunikációs készség, a nyomás alatti teljesítés és a problémamegoldás is javulhat. 

Szintén jó hatást gyakorol a videojátékok űzése az idősebb korosztályra, akik így kapcsolatot tudnak tartani a család többi tagjával, sőt bizonyos játékokról az is bebizonyosodott, hogy segítik őket a mindennapi feladatok elvégzésében, javítják a gondolkodást, és meggátolják az időskori elbutulás és a demencia kialakulásának kockázatát. Az ebben a témában írt cikkünket ide kattintva olvashatják. 

(Borítókép: Carol Yepes / Getty Images)

Rovatok