Index Vakbarát Hírportál

Megműtötték Károly királyt – a királyné elmondta, hogy érzi magát

2024. január 27., szombat 12:01

III. Károly király megnagyobbodott prosztatája miatt kapott kezelést, miután péntek reggel kórházba került. Rishi Sunak brit miniszterelnök mielőbbi gyógyulást kívánt a királynak.

III. Károly királyt pénteken szállították egy londoni magánklinikára, ahol nem sokkal később a jóindulatú prosztatamegnagyobbodása miatt műtötték meg.

Kamilla királyné szerint a király jól van, de várhatóan legalább egy éjszakát a kórházban kell töltenie – írja a BBC. Miután elhagyja a kórházat, több hónapig otthonában, Windsorban fog lábadozni.

A 75 éves uralkodót azon a londoni klinikán kezelik, ahol Katalin walesi hercegné is lábadozik, miután hasi műtéten esett át. A király péntek reggel meg is látogatta menyét a kórházban.

Pozitív hatása volt az uralkodó őszinteségének 

Károly király azért hozta nyilvánosságra egészségügyi problémáját, hogy ezzel üzenjen más férfiaknak, hogy vizsgáltassák meg a prosztatájukat. A nyilvánosságra hozatalt követően az NHS honlapján megugrott a megnagyobbodott prosztatával kapcsolatos keresések száma, amit az orvosok és a jótékonysági szervezetek örömmel fogadtak.

A Buckingham-palota közleménye szerint a király „örömmel értesült arról, hogy a diagnózisának pozitív hatása van az egészségügyi tudatosságra”. Köszönetet mondott azoknak is, akik jókívánságokat küldtek neki. Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a brit kormányfő mielőbbi gyógyulást kívánt a királynak.

A héten derült ki, hogy Sarah Fergusonnál, York hercegnőjénél rosszindulatú melanomát, a bőrrák egy formáját diagnosztizálták. A hercegné szóvivője elmondta, hogy további vizsgálatokon fog részt venni, hogy a betegséget még korai stádiumban elkapják.

Rovatok