Index Vakbarát Hírportál

Megtörte a csendet III. Károly, először nyilatkozott a rákdiagnózisa óta

2024. február 11., vasárnap 10:22

Előszőr szólt a nyilvánossághoz III. Károly brit uralkodó azóta, hogy a hét elején a Buckingham-palota bejelentette, az uralkodó rákkal küzd. Az király hálás az embereknek a biztató szavakért, amelyek a legnagyobb vigaszt és bátorítást jelentik számára ezekben a nehéz hetekben.

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, a hónap elején érkezett a bejelentés, miszerint rákkal diagnosztizálták III. Károly brit királyt. A Buckingham-palota kiadott nyilatkozatában nem kommentálta, hogy milyen daganatos megbetegedésről van szó.

III. Károly a hétfői bejelentést követően nem kívánt nyilatkozni a történtekről, szombaton azonban megtörte a csendet, és közleményben reagált az elmúlt napok történéseire.

Károly király szívből jövő köszönetét fejezte ki a lakosság támogató üzeneteiért, első nyilatkozatában, amióta a rákot diagnosztizálták.

Mindenki tudja, akit sújtott a rák, hogy az ilyen kedves gondolatok jelentik a legnagyobb vigaszt és bátorítást

– idézi a 75 éves uralkodót a BBC, akit a rák egyik formája miatt kezelnek, jelenleg Sandringhamben tartózkodik.

A királynál a rákot akkor fedezték fel az orvosok, amikor januárban prosztatamegnagyobbodással kezelték. Bár a rák konkrét típusát akkor nem hozták nyilvánosságra, a palota megerősítette, hogy nem prosztatarákról van szó.

III. Károly köszönetnyilvánításában azt írta: „Megnyugtató hallani, hogy a diagnózisom megosztása hogyan segítette elő a közmegértést, és hogyan világított rá mindazon szervezetek munkájára, amelyek a rákos betegeket és családjaikat támogatják az Egyesült Királyságban és az egész világon. Fáradhatatlan törődésük és odaadásuk iránti egész életemre kiterjedő csodálatom a személyes tapasztalataim miatt még tovább nőtt” – tette hozzá.

A betegség nyilvánosságra hozatalát követően a király visszalépett minden nyilvános feladatától, amíg tart a kezelés. Ezeket a családtagok, például Kamilla királynő és fia, Vilmos herceg látnak el a gyógyulásáig.

(Borítókép: Max Mumby / Indigo / Getty Images)

Rovatok