Index Vakbarát Hírportál

Osváth Zsolt keményen kiosztotta a tüntetést nem támogató celebeket

2024. február 20., kedd 05:57

Osváth Zsolt a YouTube-csatornáján vette elő azokat a hírességeket, akik nyilvánosan határolódtak el a február 16-ai demonstrációtól, amelynek támogatására felkérték őket. A youtuber elsősorban Ördög Nórának és Tóth Gabinak üzent, miközben azt is megosztotta, mekkora tömeg vett részt és hányan követték online a Hősök terén tartott rendezvényt, amit Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter lemondása után, a gyermekek védelmében szerveztek.

Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel szervezett demonstrációt több youtuber február 16-án a Hősök terére a kegyelmi ügy kirobbanása, valamint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter lemondása után. Nagyon sok hazai híresség is beállt az esemény mögé, amiről egyébként az Index is részletesen beszámolt, a fiatalok aktuális kedvence, Azahriah pedig még egy videóüzenetet is küldött a részt vevő tömegnek – ám akadtak olyanok is, akik különböző okok miatt nem kívánták nyíltan támogatni a tüntetést.

A szervezők közül Osváth Zsolt, aki a demonstráción fel is szólalt, hétfőn este a YouTube-csatornáján osztotta meg, mit gondol azokról, akik az egyébként politikamentesnek ígért rendezvény támogatására való felkérésüket nyilvánosan utasították el.

Túl vagyunk a rendszerváltás óta legnagyobb embertömeget megmozgató tüntetésen – békés demonstráción. Túl vagyunk egy nemzetközileg is példátlan, mondhatni, határokon átívelő megmozduláson – azt gondolom, hogy van okunk büszkének lenni, ugyanis történelmet írtunk

– kezdte friss videójában Osváth, hozzátéve: „Mindenkinek, aki ebben segédkezett, részt vállalt, és volt olyan bátor, és nem megalkuvó, hogy mellénk állt, annak nagyon szépen köszönjük tényleg a támogatást.”

Több mint 130 híresség állt az ügy mellé

A youtuber azzal folytatta, szokásához híven nem csak a jó oldalát mutatja meg most sem a dolgoknak. Mint mondta, ő volt a demonstráció sajtóreferense, munkája során pedig bizony voltak rossz tapasztalatai, ám kihangsúlyozta: a videójában ezekről csak a saját véleményét fogalmazza meg. Pluszinformációként megosztotta: kilencen szervezték a tüntetést, mindössze öt nap alatt, valamivel több mint 2 millió forintból. Azt is kiemelte, a rendezvény sikerét igazolja, hogy

a résztvevők számát a szakértők 150 ezer főre becsülik,

az utolsó információik szerint pedig 171 millió forintot gyűjtöttek össze az Utcáról Lakásba! Egyesülettel közösen. A tüntetés alatt 150 ezer ember nézte egyidejűleg az online streamet, ehhez jönnek még a tévénézők, illetve azok, akik a social felületeken publikált élő videókat követték.

Több mint 130 híresség vállalta arccal és névvel azt, hogy támogatja a kezdeményezésünket, és hát sajnos legalább ennyien vissza is utasították

– mondta Osváth, akinek az egyik feladata az volt, hogy felvegye a kapcsolatot és felkérje a tüntetés támogatására az ismert személyeket. „Rengeteget tanultam azokról, akikről ha a social mediában a külső mázat lefejtjük, akkor tulajdonképpen csak egy rothadó torzó marad. Engem ez megviselt, és valószínűleg soha nem fogom elfelejteni azokat az üzeneteket, kifogásokat, kioktatásokat vagy esetleg ghostingolásokat, amiket az elmúlt héten kaptam. Nem barátokat veszítettem el, csak hát nyilván furcsa, hogy eddig képzeltem valakiről valamit, aztán kiderül, hogy mégsem olyan.” 

Azzal folytatta, sokan kérték, adja ki azokat, akik visszautasították, hogy a tüntetés mögé álljanak, de ő ezt nem szeretné megtenni, mert úgy gondolja, mindenkinek joga van nemet mondani – ahogy neki is megvan a joga ahhoz, hogy meglegyen ezekről az emberekről a saját véleménye. Egyvalamit viszont nem ért, mégpedig azt, hogy voltak olyanok, akik nyilvánosan határolódtak el a rendezvénytől.

Voltak, akik nemcsak azt tartották fontosnak, hogy ne álljanak mellénk, hanem azt is, hogy ezt nyilvánosságra hozzák, és minél több követőjükkel megosszák, »összepolitikázzák« ezt

– mondta Osváth, aki ugyan a magánbeszélgetésekre továbbra sem kíván, ám néhány nyilvános ellenállásra a friss videójában mindenképp reagálni szeretett volna.

Ördög Nóráról már más a véleménye

Osváth a monológjában négy személyt említett meg név szerint azok közül, akik nyilvánosan utasították vissza, hogy a pénteki tüntetés mellé álljanak. Elsőként a TV2 műsorvezetőjét, Ördög Nórát nevezte meg, akiről elmondása szerint korábban egészen mást gondolt, a tévés posztja viszont megváltoztatta a róla kialakult képet benne. 

Az egyik legmegdöbbentőbb kiírás Ördög Nóráé volt. Fájt, mert kicsit átverve éreztem magam. Nóri engem meggyőzött arról, hogy a gyerekei nevelésében és a nyilvánosságban való szerepeltetésükben mennyire tudatos (...) Mikor elindítottam a csatornám, nagyon sokat számítottak az ő szavai. Bár ez sok éve volt, én is változtam, ő is változott. Úgy gondoltam, van okom rá felnézni. Ez most nyilván megváltozott

– magyarázta a videójában a youtuber, aki szerint feltehetőleg, miután meggyőzte és hitt neki, valami olyasmit akart belelátni a tévésbe, ami valószínűleg ott sincs. Hangsúlyozta, mindez nem jelenti azt, hogy most gyűlöli, és többé nem köszön neki az utcán, egyszerűen a kiírása után egészen máshogy gondolkodik róla. Hogy vajon a tévés miért dönthetett úgy, hogy egy ilyen bejegyzésben reagál a felkérésre, arra a youtuber annyit mondott: „Nóra a tulajdonosai kedvére úgy próbált tenni, hogy egy nyilvános posztban határolódott el tőlünk, jelezve, hogy a gyermekbántalmazás minden formáját elítéli. (...) Mondta ő, aki a legtöbbet profitált a gyermekeiből ebben az országban. Nyilván pontos számot nem tudok, de abban biztos vagyok, hogy több tízmilliót hozhattak a gyerekek a kasszába.

Nóri azoknak a kedvére próbált tenni a nyilatkozatával, akik mondjuk Kaletát félmillióval szabadon engedték. Nem tudom, hogy Nóri szerint ez-e a gyermekvédelem.

Osváth azért sem érti a műsorvezetőnő reakcióját, mert a tüntetés mellé többen is odaálltak a kollégái közül. 

Azt mondta, távol maradna a politikától úgy, hogy a kormány tévéjénél dolgozik. Nóri, simán esélyed lett volna most azt mondani, bár a kormánytól kapom a fizetésem, és én csak szórakoztató műsorokat gyártok – ugye ez szokott lenni a narratíva –, de a gyerek, az egy no go zóna, ahogy ezt egyébként tette más is attól a csatornától

– hívta fel a figyelmet rá a youtuber, majd összegzésként annyit mondott: „Tehát Ördög Nórának csak akkor oké a gyerekeket felhasználni, ha ezért pénzt kap, úgy látom. Sajnálom, mert mi nem adjuk a pénzt, hanem gyűjtjük a mi kilencesünkben. Szerintem bölcsebb lett volna, ha nem ír ki semmit. (...) Hol van az az Ördög Nóra, aki A család az család kampány mellé állt? Valószínűleg raporton volt.”

Tóth Gabinak a szervezőkkel volt gondja

Ezt követően Osváth kitért Trokán Anna színésznő videójára, amit tapintatlannak minősített, illetve arra is, hogy a felkérés kapcsán Széki Attila Curtisszel nyilvánosan is összeszólalkozott. Végül Tóth Gabi következett, aki Ördög Nórához hasonlóan a közösségi felületén határolódott el a rendezvénytől. Az énekesnő megnyilvánulásáról úgy fogalmazott:

„A Kárpátok Madonnája már megint megmondta, hogy miért nem áll be. Hát az Edina és miattam – érted? Ki a búbánatos lóf.szt érdekel, hogy pedók szaladgálnak,

a rendszerváltás óta a legnagyobb megmozdulást a gyerekek védelme érdekében két olyan ember is szervezte, akik csúnyát mondtak a Gabira. Hát most mondd meg!

Egészen odáig süllyedt egyébként a könnyűvérű könnyező Madonna, hogy egyenesen felkérdezett, hogy az ő gyerekére nem gondoltunk-e, amikor őt kicsúfoltuk, és most figyelj: anyagi kárt is okoztunk neki, amit egyébként a gyerekétől vettünk el. Micsoda termékkapcsolás! Hát komolyan mondom, milyen emberek dolgoznak a Fidesznél? Zseni! Egy mondatban rögtön el tudta mondani, miért nem csatlakozik, és hogy egyébként a szervezők között gyermekbántalmazók vannak, mivel Edina és én rendszeresen a művésznő viselt dolgairól szoktunk elmélkedni” – magyarázta a videójában Osváth, hozzátéve:

Szerintem amnéziás lett a Gabi is. Tetszik tudni, mivel árt a legtöbbet a Hannarózsikának? Hát, mondjuk, hogy megint a kutya nem kérte, de magácska bedobta a benzines flakont abba a bizonyos tűzbe.

Végül kitért Tóth Gabi anyagi helyzetére és a válása körüli botrányokra is, majd a mondandóját Osváth lapszemlével zárta, amelynek fókuszában a tüntetés sajtóvisszhangja, illetve a személyének nyilvános lejáratása állt.

A youtuber videóját itt tudja visszanézni:

(Borítókép: Tüntetés a Hősök terén 2024. február 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok