Index Vakbarát Hírportál

III. Károlyt ábrázoló bankjegyek kerültek nyilvánosságra

2024. február 29., csütörtök 15:13

A Bank of England Museum kiállításának részeként új bankjegyek kerültek a nyilvánosság elé, amelyeken III. Károly király látható.

III. Károlyt ábrázoló új bankjegyeket állítottak ki – írja a BBC. Az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyeken a portré ugyan új, de a dizájn a régi maradt. Az új bankjegyek június 5-én kerülnek forgalomba.

A bankók a Bank of England Museum kiállításának részeként kerültek nyilvánosságra.

A kiállítás a pénz jövőjével kapcsolatos témákkal is foglalkozik. A bank szerint Londonban megrendezendő Future of Money kiállítás olyan témákkal foglalkozik majd, mint a digitális valuták, a készpénz élettartama és a banki tevékenység környezetre gyakorolt hatása. A célja, hogy elmagyarázza, hogyan működik ma a pénz, és hogyan fog változni a jövőben.

A Bank of England szerint az elmúlt 10 évben az Egyesült Királyságban a készpénzfizetés gyors ütemben szorult vissza, amit a koronavírus-járvány gyorsított fel. A számok azt mutatják, hogy 2011-ben a fizetések 55 százaléka készpénzben történt, és ez 2021-re 15 százalékra esett. A bank előrejelzése szerint 2031-re további csökkenés várható (6 százalék).

Ugyanakkor a papírpénz továbbra is fontos fizetőeszköz az Egyesült Királyságban. Az országban 2022-ben 1,1 millió embernek nem volt bankszámlája, és teljes mértékben a készpénztől függött.

Rovatok