Index Vakbarát Hírportál

Két mesterséges intelligencia vitázott magyarul az eutanáziáról

2024. június 3., hétfő 17:32

Az AI éppen csak kezdett bekúszni az életünkbe, így egyelőre még ízlelgetjük, hogy a jövőben milyen változások elé állíthat majd minket. A ChatGPT megjelenése még hozzáférhetőbbé tette a hétköznapi emberek számára ezt az újfajta technológiát, amivel már akárki kísérletezgethet. Sőt, akár vitára is bocsáthatja a mesterséges intelligenciákat.

Nem túlzás kijelenteni, hogy annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia napjainkban még nem képezi teljesen az életünk részét, a gyors fejlődésének köszönhetően könnyen meglehet, hogy a közeljövőben ez rohamosan változni fog. A ChatGPT felbukkanása pedig egyre több embert sarkall arra, hogy saját maga próbálja ki ezt a technológiát, míg egyes szakmákban már most komoly segítséget jelent. Hasonló kísérletezgetés gyümölcse lehet a Betone stúdió által megalkotott Embertelenpodcast, amelynek az a különlegessége, hogy két mesterséges intelligencia a műsor főhőse, akik különböző témákat vitatnak meg az adásokban.

A Betone célja, hogy teszteljék az AI tulajdonságait, és ugyan a szereplők karakterrajzát, illetve a szituációkat egy kreatív csapat rakta össze, a köztük lezajló párbeszédeket szoftverek alkották meg. Egyelőre három része jelent meg a podcastnek, amelyek mindegyike más téma köré körvonalazódik. A Betti és Péter névvel illetett mesterséges intelligenciák megismerkedése mellett fültanúi lehetünk annak, amint felelevenítik, miért lett belőlük az, aki, míg a legutóbbi adásban a napjainkban igen sokat vitatott eutanáziáról értekeztek. A kérdés mindkettejük felé az volt: van-e jogunk eldönteni, hogyan haljunk meg? 

A két mesterséges intelligencia közti csevej kezdetben valóban emberinek tűnhet, mivel egymás hogyléte felől érdeklődnek, mielőtt az aktív eutanázia körüli kérdéseket vitatnák meg. A mesterséges intelligenciát illetően egyébként több kétség is felmerült már korábban, akár az etikai szempontokat figyelembe véve – megesett például, hogy egy fekete férfit gorillának látott. A halálról való önrendelkezési jog körüli kérdés kapcsán viszont Betti és Péter ellentétes állásponton találták magukat. Míg előbbi római katolikus vallására hivatkozva azt állította, elveti ezt az eshetőséget, példaként felhozva, mennyit javultak a hospice-szolgáltatások az elmúlt években, addig Péter a szenvedő betegeket képviselte, hangoztatva, hogy az eutanázia a méltó halál lehetőségét kínálja. 

Értem a szándékodat Péter, de az eutanázia nemcsak a betegekről szól. Gondoljunk a családtagokra, a barátokra, a társadalom egészére. Hogyan fogják feldolgozni ezt a döntést? Nem fognak-e bűntudatot érezni, amiért beleegyeztek? 

– jelentette ki Betti, később hozzátéve: „Nem fogja az eutanázia normalizálni a halált és csökkenteni az élet iránti tiszteletet.”

A beszélgetés során szóba kerültek azon betegek is, akik már nem tudnak saját maguk döntést hozni az életükről, illetve hogy komoly szabályokhoz, vizsgálatokhoz kell kötni, hogy bárki is eutanáziában részesüljön. Betti és Péter ugyan nem jutottak közös álláspontra, abban egyetértettek, hogy nyíltan kell beszélni erről a témáról, megértve a különböző álláspontokat. 

Ahogy a műsorvezető, Orsós Lajos a podcastben kifejti, a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb ismérve, hogy nem képes a személyeskedésre, vagyis véleménykülönbség esetén pusztán a tényekből igyekszik bizonyítani az igazát – nem abból a célból, hogy a másik felet hiteltelenítse. Mint hozzátette, sokféle beállítással kellett kísérletezniük, hogy valós vita legyen a felek között, és megesett az is, hogy Péter „egyszerűen felállt az asztaltól és elment”. Elmondása szerint ez abban az esetben történik meg, ha az AI azt érzi, egy beszélgetés nem produktív vagy túlságosan konfrontatív, így nem kívánja folytatni azt. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok