Index Vakbarát Hírportál

Ricse, Ricse, Beatrice

Nagy Feró hetven, ez itt pedig a Ricse és a magyar rock egyik leghíresebb koncertje 35 évvel ezelőttről, korábban sehol nem látható képeken. Az 1980 augusztus 23-i Fekete bárányok koncerten 25 ezren tomboltak a Hajógyári-szigeten a rendszeridegennek minősülő együttesek, a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band közös koncertjén, ahol Feró személyes közbenjárására a Bizottság volt az előzenekar. A Nagy Ferenc művész úrral készült videónk után Jávor István Fortepanos fotóival köszöntjük a születésnapost, valamint a történet igazi főszereplőit, az egykori csöveseket. (És persze küldjük mindenkinek, aki szereti.)

"Szevasztok. Csókolom. Adjon isten jó napot. Erőt egészséget. Szervusztok szeretteim. Mehet? Támadás!"

- indított a koncerten Feró, aztán jött a Jerikó, a Kifakult sztár, a Motorizált nemzedék, az Angyalföld, meg a többi.

 Jávor István magának fényképezte végig a koncertet, a fotók nem is kerültek nyilvánosságra, csak most, három és fél évtized után. “Sűrű volt a hangulat, ekkora “ezt is szabad” érzésre korábbról nem emlékszem” - mondta most az Indexnek. Volt egy népfrontos jellege az egésznek, hiszen más volt a közönsége az együtteseknek.”

Istenem 13 évesen, csőnadrágba, alföldibe, biztosítótűkkel kiverve, ricsekendős szimatszatyorral az oldalunkon hogy rühelltük a világot, amelyik nem értett meg minket, mindenki utált minket és mi viszont őket. Akkor ez volt a Himnuszunk.

(Komment a videó alatt Youtube-on)

A Nagyvárosi farkas volt az egyik szám, ami miatt nem lett Beatrice lemez, csak nyolc évvel később, amikor már majdnem minden mehetett: 1980-ban a legendás emlékű Erdős Péter szerződést kötött velük nagylemezre, de a Ricse pár nap múlva felbontotta, nem mentek bele, hogy kicenzúrázzák három számukat. Schuster Lóriék és Hobo ugyanígy indexen volt, ehhez képest a Fekete bárányok koncertet a KISZ hagyta jóvá.

Kivételes esemény volt, hiszen egyébként a Ricse eléggé a partvonalon volt: Nagy Ferót folyamatosan zaklatták a rendőrök, többször keresték hajnalban, hogy a lakásában igazoltassák, egyszer az őrsön is megverték. A sajtóban is ment az értelmiségi vita az együttesről meg a “csöves-jelenségről”, a Beatrice-botrány keretében híresztelték róla a csirkedarálós hülyeséget, a koncerteken még könnygázoztak és kutyákkal is oszlattak.

Egy évvel később, 1981-ben a könnyűzenészek szakszervezete (ilyen is volt) újra megrendezte a koncertet, de már a Ricse nélkül: felsőbb utasításra nem hívták meg őket, a zenészek nem álltak ki Nagy Feróék mellett. Az ellehetetlenítés után Nagy Feró ‘81-ben fel is oszlatta az együttest, csak hat év múlva alakultak újra.

Ferónak a Fekete bárányok koncerten készült arcképéből viszont jelvény lett: az Ifjúsági Magazinban megjelent köralakú fotóját Poós Zoltán könyve szerint az Úttörő áruházban 10 forintért adott jelvénytartóba lehetett betenni.

Ricse Ricse Beatrice HÓRUKK!



Rovatok