Index Vakbarát Hírportál

Kulturált szórakozásra tervezték a szocialista Csillagok háborúja-bárt

Rémülten figyeltem fel a közelmúltban egy fiatal, de tényleg fiatal dizájncsapat fotópályázatára. A 25 év körüli srácok olyan fényképeknek hirdettek pályázatot, amelyek a hatvanas-hetvenes évek retrovilágában mutatták be az általuk tervezett tárgyakat. Az ötlet érthető volt, mert a kor tárgyi világa tényleg szuperizgalmas.


Egyszerre futurisztikus és naiv, miközben a diszkókorszak bujasága keveredik benne a modernizmus letisztultságával. Szóval szerethető az egész. Mármint képről, mert a 60-as, 70-es évek Magyaroroszága nem annyira volt futurisztikus, naiv és buja, mintsem inkább fojtott, trendkövető és rosszkedvű. A kor formavilágát bemutató fényképekről nemcsak ez nem látszik, hanem az sem, hogy a nyugatról másolt világot milyen silány minőségben és anyagokból reprodukálták.

Magyarországnak ezt a szomorú korszakát aranykorként eladni pont olyan lehangolónak tűnt számomra, mint amikor valaki a boldog Kádár-korról hadovál. A kort persze nem szabad elfelejteni sem, mert éppen ezek az ellentétes elemek álltak össze olyan bizarr formákká, mint amiket a szocialista bárokat bemutató sorozatunkban mutatunk meg.



Rovatok