Index Vakbarát Hírportál

Honthy Hanna és a párttitkárok: ügynökök és sztárszínészek a Kádár-korban

Autókabát, lenvászon kosztüm, girardi kalap, kasmír táska – ezt ígérte a tavaszi divat az 1961-es újság szerint. Alig négy évvel vagyunk ’56 után, a börtönök megpakolva, az amnesztia még odébb, de a módi lassan változik. A nagyvilágias stílus a zártkörű színészklubból sem hiányolható. Honthy Hanna az ötvenes éveket átvészelve fehér glaszékesztyűben parádézhat a párttitkárok előtt, a forradalom után nehéz hónapokat átélő fiatal Sinkovits bizalmi elvtárssal parolázik, jól jönnek most a régi színészadomák, az ügynök-püspök úr is nyugodtan húzható.

Kotnyek Antal, a Film-Színház-Muzsika évtizedeken át elsőszámú fotósa (gazdag életművéből több Fortepan-válogatást is láthattak már az Indexen a privátfotóitól a múlt heti operaházi felvételeiig) azon a februári hétvégén a Hazafias Népfront székházába volt hivatalos. A Belgrád rakparti klubhelyiségben megjelent a budapesti színházak művészeinek java. A konkrét apropót nem ismerjük, Kotnyek lapja ennyit közölt a kultúrpolitikai hacacáréról:

„A Hazafias Népfront budapesti bizottsága szombaton este baráti találkozót rendezett a tóvárosi színházak művészeinek tiszteletére. A nagyszerű hangulatú találkozón dr. Pesta László, a Hazafias Népfront budapesti bizottságának alelnöke köszöntötte a megjelent színművészeket, akik ezután a Népfront klubjában elbeszélgettek a vendéglátókkal, s a késő éjszakai órákig együttmaradtak. Valamennyi budapesti színházból ott voltak ezen a találkozón, s több kerület népfront-bizottságának tagjai is megjelentek. E néhány kép ízelítő csak az érdekes est forgatagából.”

Az „érdekes estről” annak idején öt kép jelent meg. A fotós hagyatéka azonban gazdagabb, így mi is bőven tudtunk válogatni a Fortepanra felkerült fotókból. Sajátos album ez a kor pesti sztárszínészeiből; nagyrészt spontán, nem beállított képek a félnyilvános tér közegében, alkalmanként a színész maszk is félrecsúszik. Néhány politikai komisszár és potentát mellett generációs szempontból is izgalmas színészválogatás: együtt látjuk a még a Horthy-korban sztárrá lett, pályájukat kisebb-nagyobb törések után folytatni tudó régi nagyokat a „fényes szelek” ötvenes években kis falvakból Pestre fújt nemzedékének egy-két tagjával és a Kádár-rendszernek azokkal a majdani sztárjaival, akiknek a többség ma már a kicsit idősebb arcát valószínűleg jobban ismeri.

Köszönjük Sirató Ildikó (OSZK Színháztörténeti Tár), Gál László, Nánay István, Karsai györgy, Tajti István és Soós Viktor Attila (Nemzeti Emlékezet Bizottsága) cikkhez nyújtott segítségét.



Rovatok