Index Vakbarát Hírportál

Helyszínvadászat egy különleges szovjet panorámagéppel

78 Magyar rapszódia 45
A filmre kívánkozó háborús franciaországi-svájci, majd hirtelen vágással a Rákosi-korszak elitje körében töltött gyerekkor után Kende János útja egyenesen vezetett az operatőrségig. Máig csaknem hatvan játékfilmet, tévé- és dokumentumfilmet forgatott kezdő és befutott rendezőkkel. A Jancsó Miklós mellett kitalált szokatlanul hosszú, tíz-tizenkét perces, vágás nélküli beállítás külföldön is ismertté tette, így rengeteg nemzetközi koprodukcióban dolgozott az évek során. A filmforgatások előtt Kende feladata volt a helyszínkeresés, ekkor – egy szovjet lánnyal elcserélt, különleges 110 fokos látószögű Horizon panorámagéppel – készített fotóit mutatjuk most a Fortepanon.

Kende János Marseilles-ben született 1941-ben Henri Jean Pierre Wildt néven. Magyar származású édesanyja meghalt, ő a háború alatt egy svájci gyermekotthonba került, ahonnan 1946-ban a nagymamája hozta Magyarországra. A nagybátyja, Dr. Kende István, a Magyar Kommunista Párt egyik vezető kulturkádere adoptálta, így együtt járt a Rákosi Mátyás Gyermekotthonba a hozzá sokban hasonló sorsú Révai Péterrel (egyetlen, a XX. századot magába sűrítő családi fotójáról korábban már írtunk ). Kende csak 1968-ban, a Sirokkó című film előkészítésekor találkozott újra apjával: a párizsi telefonkönyvből kereste ki a nevét, és mivel franciául már elfelejtett, tolmáccsal hívatta fel.

Gimnazista korától fényképezett, abban a fotó-optika szövetkezetben tanult laborálni, ahol Nádas Péter. Nevelőanyja, a TV Maci legelső verzióját megalkotó színházi-, majd tévés rendező Kende Márta révén korán kapcsolatba került az operatőri munkával, nyaranta a tévéhíradónál dolgozott. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Illés György osztályába járt, közben az akkor még operatőr Sára Sándor mellett tanonckodott. Kende előbb dokumentumfilmeket forgatott, aztán 1967-ben Jancsó Miklós felkérte, hogy legyen a Csend és kiáltás operatőre. Az évtizedek során rengeteg rendezővel dolgozott: a most bemutatott helyszínfotókat például a Mészáros Mártával, Kézdi-Kovács Zsolttal és Gábor Pállal készített filmekhez fotózta Magyarországon, Szicíliában és Azerbajdzsánban a hetvenes-nyolcvanas években. 

Borítókép: Kende János fotója a Magyar rapszódia című film előkészítésekor készült 1979-ben.



Rovatok