Index Vakbarát Hírportál

A Bricostore megtéveszti a vásárlókat

2012. november 29., csütörtök 16:00

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint megtévesztő tájékoztatást ad a Magyarországról az év végén kivonuló Bricostore áruház a jótállással kapcsolatban a vásárlóknak. A hatóság csütörtöki közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Bricostore Hungária Kft. év végével megszünteti magyarországi tevékenységét, és ezzel összefüggésben az elmúlt napokban számos fogyasztói bejelentés érkezett.

A bejelentések megnövekedett számára tekintettel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége 2012. november 24-én próbavásárlással egybekötött helyszíni ellenőrzést végzett a Bricostore miskolci áruházában.

A hatósági ellenőrzés során beigazolódott, hogy a vételár kifizetésekor a pénztárnál, illetve a jótállási jegy érvényesítése során a vevőszolgálati pultnál arról tájékoztatták a próbavásárlást végző felügyelőket, hogy a megvásárolt termékeket minél hamarabb próbálják ki, mert amíg az áruház nem zár be - ami valószínűleg év végén megtörténik - , meghibásodás esetén azt kicserélik, utána viszont már sehol nem fogják tudni érvényesíteni jótállási, szavatossági igényüket.

A kötelező jótállás időtartama egy év, melyet a vásárlás napjától vagy az üzembe helyezéstől - amennyiben azt az eladó vagy képviselője végezte el - kell számítani - hívja fel a figyelmet a hatóság.A kötelező jótállás alá nem tartozó termékekre a jogszabály a vásárlástól számított két évig teszi lehetővé, hogy a fogyasztó szavatossági igényeit érvényesítse. Ennek értelmében a termék meghibásodása esetén a fogyasztó elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet.

Amennyiben a kijavítás vagy a csere nem lehetséges, úgy a fogyasztó megfelelő árleszállítást igényelhet, vagy elállhat a szerződéstől, és visszakövetelheti a vételárat - írja közleményében az NFH. A miskolci áruházban végzett ellenőrzéssel indult hatósági eljárás jelenleg folyamatban van, azonban a vonatkozó - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerint megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz a fogyasztó jogai tekintetében és ezáltal a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg, vagy erre alkalmas.

A hatóság hangsúlyozza, hogy a vállalkozás megszűnése miatt a szavatossági, jótállási jogok nem vesznek el, viszont rendkívüli módon megnehezül a hibás teljesítés miatt fellépni kívánó fogyasztók helyzete. A végelszámolási és a felszámolási eljárás keretében megszűnő cégekkel szemben is jogszabály rendezi a még fennálló követelések - ide sorolható a szavatossági és jótállási igény - kezelésének módját, azonban ez hosszas jogi procedúrával és kiszámíthatatlan eredménnyel járhat - írja közleményében az NFH.

Korábban derült ki, hogy a francia hátterű magyar Bricostore-csoport az év végén befejezi a tevékenységét. A szakszervezetet szerdán kereste meg az áruházlánc vezetősége az üzletek bezárásának hírével. Összesen kilenc magyarországi áruházat zárnak be, a leépítés több mint 600 dolgozót érint. Sáling József szerint egy korábbi elképzelés szerint már két hét múlva lehúzta volna a rolót a Bricostore, azonban ezt a dátumot kitolták az év végéig. Az érdekképviseleti vezető úgy látja, a barkácspiacon tapasztalható rendkívül éles verseny és a házfelújítások, építkezések, renoválások elmaradása okozhatta a Bricostore vesztét.

A Bricostore a három nagy (Praktiker, OBI, BauMax) mögött volt a piacon, 1998-ban Törökbálinton nyitották az első áruházukat, majd Győr, Budakalász, Fót, Soroksár, Székesfehérvár, Csömör, Szekszárd és Miskolc következett, utóbbi 2007 decemberében nyílt.

A magyar fogyasztáscsökkenés a barkácspiacot viselte meg leginkább, a korábban legdinamikusabban fejlődő piac, 3 éve szó szerint vegetál. Ezt támasztja alá, hogy a Bricostore Hungária Barkácsáruház Kereskedelmi Kft. masszívan veszteséges volt az elmúlt három évben, 2009-ben -735 millió, 2010-ben -1,6 milliárd, 2011-ben -2,2 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Rovatok