Index Vakbarát Hírportál

Túl sokan akartak egymilliárdokat

2013. február 19., kedd 12:39 | aznap frissítve

Február 21-ei hatállyal felfüggeszti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a „Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című (GOP-2012-2.1.3. kódszámú) kiírásra a pályázatok benyújtási lehetőségét. Az NFÜ a beérkezett pályázatok nagy számára és a rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülésére hivatkozik.

Az Index hétfőn írt arról, hogy a GOP-2012-2.1.3 keretében meghirdetett pályázati kiírás befulladhat, arra lényegében kár jelentkezni. A nagyvállalatoknak kiírt „komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása” című pályázattal elméletileg olyan projektekre lehetne akár egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást is szerezni, amelyek valamilyen nagyberuházás megvalósításával sok munkahelyet teremtenek.

A gond csupán az, hogy a február 28-ig újranyitott forrásra már mostanáig több pályázat érkezett be, mint amennyit az e célra rendelkezésre álló keretből ki lehet fizetni; a keretet már korábban teljes összegében lekötötték. Az ilyenkor szokásos eljárás általában az, hogy egyetlen forintot sem kap senki a meghirdetett keretből. Vagy lehet olyan megoldás is, hogy a pályázati kiíró, aki a pénzek elosztásáról dönt, valamilyen szabálytalansággal néhány nyertest mégis megnevez, hogy legalább az egész keret ne ragadjon be.

Az NFÜ döntését egy, a hazai pályázatírók között nagynak számító cég illetékese úgy kommentálta: „nagyon erős a gyanúnk, hogy egy procedúrát azért csinálnak végig, vállalva a nevetségessé válást és a szabálytalanság gyanúját is, mert valakinek még nagyon számítanak a pályázatára”.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy tavaly júliusi beadási határidejű, idén januárra elbírált GOP-os pályázaton a jelentkező 130 cégből csak 20 kapott támogatást, 90-et elutasítottak, és az összesen 30-40 milliárdos pályázati igénnyel szemben csak 2,5 milliárd támogatást osztottak ki (a pénz felét két cég vitte el). Bár innovációs fejlesztésekre lehetett jelentkezni, a nyertesek között szolgáltató, tanácsadó és kereskedő cégek is voltak, és a korábbi eljárásoktól eltérően ezúttal nem közölték a támogatott cégek pontszámait.

Szintén meglepően korán, az első néhány órában függesztették fel a KEOP négy pályázatát is, mert az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés. A kiírások 50,5 milliárd forint értékben három energiahatékonysági és egy megújuló energia témakörben kínáltak támogatást. Az NFÜ közleménye szerint a korábban is nagyon népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását több mint kétéves várakozás előzte meg. A kormány 2011 decemberében kezdeményezte az Európai Bizottságnál az operatív programok módosítását. A brüsszeli döntés mintegy 9 hónapos várakozás és sikeres tárgyalási sorozat után született meg, Magyarország 2012 augusztusában 108 milliárd forint értékben csoportosíthatott át forrást energetikai pályázatokra.

A jelentős érdeklődés miatt még a határidő lejárta előtt eldőlt a 34 milliárd forint keretösszeggel kiírt három energiahatékonysági pályázat sorsa, amelyek komplex energiahatékonysági épület-felújításra, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítésére és a távhőszektor energetikai korszerűsítésére vonatkoztak. A megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés című kiírást a hétfői nappal szintén felfüggesztette az NFÜ, ennek oka ugyancsak a rendelkezésre álló 16,5 milliárd forintos keret valószínűsíthető kimerülése. A jogszabálynak megfelelően a 2013. február 20-án, szerdán éjfélig postára adott pályázatokat az NFÜ elbírálja, a bírálat eredményéről a döntést követően a pályázókat tájékoztatja. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló további két, 18,5 milliárd forintos keretösszegű, megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázatnál is – közölte az ügynökség.

Egy szintén jelentős pályázati tapasztalatokkal jelentkező, KEOP-os pályázatokkal többször foglalkozó szakértő szerint nonszensz volt ez az eljárás. Már csak azért is, mert mint írja, nincs az közreműködő szervezet, amely képes lenne feldolgozni két óra alatt a beérkezett pályázatokat (főleg ha olyan sok volt), nemhogy összesítse a támogatási igényeket. Szerinte legalább két-három nap egy pályázat iktatása utána annak formai ellenőrzése, így legkorábban egy hét után derülhetne ki, hogy mekkora támogatási igény mutatkozik egy-egy támogatási keretre.

Rovatok