Index Vakbarát Hírportál

Megorrolt ránk a Gazprom

2013. április 5., péntek 11:43

Rosszkor jöhet az alacsonyabbra kényszerített lakossági gázárak szinten tartásának, esetleges további csökkentésének az, ha júliustól drágábban érkezik Magyarországra az orosz gáz. Egyelőre még az E.On Földgáz Trade tárgyal az orosz eladóval a Magyarországra érkező gázról, így a veszélybe került gázárkedvezményünk júliustól esedékes meghosszabbításáról is. Utóbbit megnehezíti, hogy földgázhoz segítettük Ukrajnát, írta a Világgazdaság.hu

A lap szerint elveszíthetjük azt az importban elért, egy gázévre kapott árkedvezményt, amely 2013. június 30-án jár le, meghosszabbítását ugyanis megnehezíti, hogy a Gazprom megorrolt Magyarországra. Azt vette rossz néven, hogy Magyarország jogszerűen bár, de egy kereskedelemtechnikai megoldással kisegítette gázzal Ukrajnát, amellyel Oroszország gázár-, és elszámolási vitában áll.

Az importár szerkezetében 60 százalékos súllyal szerepel az az olajárindexált összetevő, amelyre az E.On korábban diszkontot alkudott ki. Az ár fennmaradó része a hazai szabályozás szerint a hollandiai gáztőzsde orosznál alacsonyabb árát követi.

Magyarországi tárgyalásai után Mikola Azarov ukrán miniszterelnök megköszönte magyar kollégájának a lehetőséget, hogy Ukrajna Magyarország közreműködésével juthatott gázhoz. Mikola Azarov „határozott és férfias” lépésnek nevezte, hogy Orbán Viktor lehetővé tette Ukrajna számára a Magyarországon keresztüli, nyugat felőli gázimportot a valamikori közös vezetékrendszeren. Ukrajna Szlovákiától is kért hasonló szállításra lehetőséget, de elfogadhatatlan ajánlatot kapott. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője bár azt mondta, meg vannak győződve arról, hogy a magyar fél nem fog homályos sémákat használni a földgáz Magyarországról Ukrajnába való visszafordításakor, sejthető, hogy nem vették jó néven, az Ukrajnána nyújtott segítséget.

A Világgazdaságnak nyilatkozó egyik szakember szerint jogszerű lesz majd az is, ha július 1-től Magyarország elveszíti az importőr E.On Földgáz Trade (EFT) által tavaly kivívott, 50-60 dollárnyi diszkontot. Ugyanakkor megdrágítja a földgáz beszerzési árát, amivel tovább nőnek a rezsicsökkentés miatt már így is jelentős feszültségek a rendszerben.

A gáznagykereskedő E.On Földgáz Trade átvételéről már megkötötték a szerződést az állami MVM-mel, a társaság ténylegesen csak az év második felében kerül az ellenőrzésük alá, így a gázárkedvezmény meghosszabbítása még részben az E.On feladata lehet. Mivel a hazai földgázfogyasztás közel kétharmadát jelenti az import és ennek is döntő részét az oroszokkal kötött hosszú távú szerződésben meghatározott mennyiség, alapvető jelentősége van annak, hogy milyen árat fizetünk a Gazpromnak a Magyarországra érkező földgázért. A hosszú távú szerződésről és az E.on-vásárlás néhány további kockázatáról itt olvashat részletesebben.

Rovatok