Index Vakbarát Hírportál

A volt Facebook-elnök beszáll az e-cigarettába

2013. június 10., hétfő 12:26

75 millió dollárral (csaknem 17 milliárd forinttal) száll be az NJOY elektormos cigaretta gyártóba egy szilícium-völgyi befektetőcsoport, amelynek többek közt Sean Parker is a tagja. Sean Parker a Napster egyik társalapítója volt, és ő volt a Facebook első elnöke is, számolt be a Wall Street Journal.

Az e-cigaretta piac egyelőre nem számottevő, de a készülék növekvő társadalmi elfogadottságának köszönhetően jelentősen növekszik.

Korábban a Huffington Post olasz kiadása arról számolt be, hogy a Philip Morris USA az e-cigarettát gyártó és forgalmazó olasz Ovalét környékezte meg, az Altria Grouphoz tartozó, az USA piacának mintegy felét ellenőrző Philip Morris konkurensei pedig már korábban léptek: a második legnagyobb amerikai dohánygyártó, a Reynolds American Inc. hónapok óta teszteli saját e-cigarettáját; a Vuse nevű termék rövidesen a boltokba kerülhet.

Az USA piacának harmadik legnagyobb szereplője, a Lorillard Inc. már egy éve megvette (mintegy 135 millió dollárért) a Blu Ecigs nevű e-cigaretta-gyártót. Az Altria azonban e téren is meg akarja őrizni vezető szerepét: április végén bejelentették, hogy 2013 második félévében megjelenik saját e-cigijük.

Az e-cigaretták kiskereskedelmi forgalma az USA-ban tavaly mintegy 500 millió dollárra rúgott az Euromonitor International becslése szerint − ez a teljes ottani dohánypiac 0,5 százaléka −, de idén ez megduplázódhat.

A magyar elektromos cigarettaiparról szóló cikkünketitt olvashatja, az e-cigarettáról készült tesztünket pedig itt.

Rovatok