Index Vakbarát Hírportál

Rogán nyilatkozattal védené a rezsiháborút

2013. október 14., hétfő 14:50 | aznap frissítve

A rezsicsökkentés védelméről szóló politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A dokumentum az európai bürokrácia nyomásgyakorlásával szemben védené a rezsiháborút (amit itt Ön is megvívhat a rezsidémonok ellen).

A nyilatkozattervezet azzal érvel, hogy

a közösségi jog semmilyen formában nem tiltja a közszolgáltatások árával kapcsolatos hatósági ármegállapítást, mely az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban többféle formában is jelen van. A magyar Országgyűlésnek ki kell állnia azért, hogy Magyarországot, mint az Európai Unió tagállamát, e közösség tagjaként, a többi tagállammal azonos jogok illetik meg és azonos kötelezettségek terhelik. Ezért a magyar Országgyűlés elfogadhatatlannak tart minden olyan törekvést, amely az Európai Uniót létrehozó alapszerződések módosítása nélkül kívánja a közösségi jogot olyan területekre is kiterjeszteni, amelyek egyértelműen tagállami hatáskörbe tartoznak.

Az egészben az az érdekes, hogy Brüsszelnek valójában nem a kormány rezsicsökkentésével vagy az állami ármegállapítással van baja, és ennek az eltörlését nem is éri Brüsszel. Az EU azt kérte Magyarországtól, hogy az úgynevezett harmadik európai energiacsomag előírásait ültessék át a magyar jogba, ez pedig közvetlenül nem a rezsicsökkentést támadja.

Azt egyébként Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára is elismerte, hogy Brüsszelnek nincs baja a rezsicsökkentéssel, például a rezsicsökkentés kifejezés nem is szerepel a kifogásokat tartalmazó nekünk küldött levélben.

Rovatok