Index Vakbarát Hírportál

Így adózunk jövőre

2013. október 18., péntek 18:35 | aznap frissítve

A 2014-es adócsomagban csak kisebb változások vannak, mint a korábbi adócsomagokban. Az RSM DTM szerint 31 jogszabály módosul januártól. Nem kapnak kedvezőbb áfakulcsot a húsok, luxusadó se lesz, az alacsonyabb jövedelmű családosok viszont jobban járnak. Az egykulcsos adót viszont nehéz lesz tartani, 2015-ben akár visszajöhetnek a magasabb adókulcsok.

„A kormányzati szándékok szerint a csomag célja a vállalkozói üzleti környezet javítása, a gazdaság további fehérítése, a családi adózás kiszélesítése” – mondja Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgató partnere.

Szerinte jó, hogy a luxusadó nem szerepel az adócsomagban, a szűk költségvetési mozgástér miatt pedig a húságazat által várt kedvezményes áfát sem vezetik be.

A törvényjavaslat itt érhető el.

Lesz adóemelés

Bár délelőtt Giró-Szász András kormányszóvivő többször is elmondta, hogy nem lesz a csomagban adóemelés, valójában kettőt is találtunk. Az egyik, hogy a népegészségügyi termékadót – a köznyelvben chipsadóként terjedt el – kiterjesztették a szörpökre is. Legalábbis azokra, amelyek 8 százaléknál több cukrot, viszont 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmaznak.

A másik pedig egy bankadó, ami akár egészen nagy is lehet. A hitelintézeti hozzájárulás névre keresztelt adót akkor kell befizetnie a bankoknak, ha felszabadítják az általános céltartalékukat – erre most lesz lehetőségük. Az egyszeri adó mértéke 19 százalék.

Jobb lesz a családoknak

A beterjesztett adócsomag egyik kiemelt eleme a családi adózás kiterjesztése. A jövő évtől az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjbiztosítási járulékból is levonható lesz a személyi jövedelemadónál fel nem használt adókedvezmény.

Ezzel a legalacsonyabb keresetűek köréből 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest 53 milliárd forinttal több maradhat náluk – állítja az NGM. Az új adótörvényeknek köszönhetően egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal kereshet többet, ugyanez három gyermek után 16 ezer forintos keresetnövekedést jelent.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője az MTI-nek elmondta, hogy a javaslat szerint 2014-től azok a szülők, akik a családi kedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni, 2014-től családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetnék.  

Eddig egy háromgyermekes családban a két szülőnek együtt havi 600 ezer forint felett kellett keresnie a családi adókedvezmény igénybe vételéhez, a módosítás alapján ennek az összegnek a fele, vagyis 300 ezer forint is elegendő lesz - mondta Vámosi-Nagy, hozzáfűzve, hogy ez helyes lépés, mert így most már a szerényebb jövedelmű családok is részesülnek a kedvezményből.

A korábbi családi adózást érintő kedvezmények mértéke nem változik jövőre. A családi járulékkedvezmény megosztására is lesz lehetőség, ugyanakkor a családi járulékkedvezmény igénybe vétele kizárja a további személyi jövedelemadó kedvezmények igénybe vételét.

Nem változik a cafetéria

A személyi jövedelemadózás kapcsán több kisebb változás lesz, mint például a munkavállalói részvényjuttatási programot érintő adminisztrációs egyszerűsítés, vagy a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmek átszámításának újragondolása.

A közkedvelt cafetéria rendszer juttatásai változatlanul adóznak jövőre. Az utalvány vagy készpénz-helyettesítő eszköz formájában kapott béren kívüli-, illetve egyes meghatározott egyéb juttatások viszont csak abban az esetben esnek a korábbi kedvező adóztatás alá, amennyiben azok nem átruházhatóak vagy visszaválthatóak. Ez az intézkedés valószínűleg a korábbi visszaéléseket akarja visszaszorítani.

Nem kell számla az étteremben

A kis- és közepes cégek beruházási hitelei után járó adókedvezmény 40 százalékról 60 százalékra nő. A kutatás-fejlesztés után járó társasági adóalap csökkenés is nagyobb lehet, ha az érintett cég a kutatást saját tevékenységi körben végzi. Változik a szociális hozzájárulási adó is, ennek megfelelően a munkavállaló a szabad vállalkozási zónától 20 km-re is lakhat, a kedvezmény pedig még így is jár.

Igazi unikum, hogy januártól nem kell az éttermekben áfás számlát kérnünk, ha egy céges rendezvény díját költségként akarjuk elszámolni. Elég lesz, ha a céges bankkártyával fizetünk, a NAV az így kapott bizonylatot is elfogadja majd.

12 havi részlet az első lakásvásárlóknak

Az illetéktörvény tervezett módosítása szerint mindenki, aki az első lakását veszi meg, 12 havi pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kap a 4 százalékos ingatlanszerzési illetékre. 

A javaslat szerint 2014-től már nem kell ajándékozási illetéket fizetnie a cégeknek, ha magánszemély tulajdonosuk az osztalékot elengedi a cégnek. A házastársak között már nem csak az öröklés, hanem az ajándékozás is illetékmentes lesz. Ugyanígy mentesül az ajándékozási illeték alól a csődegyezségben és felszámolási eljárásban keletkező követelés elengedése, feltéve, hogy nem az érintett társaság tagja a követelés jogosultja. 

Nem lesz luxusadó, 2018-ig marad a fordított adózás

Az általános forgalmi adó kapcsán sincsenek forradalmi változások. Lényeges, hogy várhatóan 2018 végéig marad a gabonaszektort érintő fordított adózást. Ez a 2014. június 30-án lejáró határidő kiterjesztése.

A társadalombiztosítási járulékoknál jövőre nem terjed ki a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség - bizonyos feltételek mellett - a gyakorlati képzésben foglalkoztatott hallgatókra, akik hallgatói munkaszerződéssel dolgoznak.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók és társas vállalkozók mentesülhetnek az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alól, ha egyébként 36 órás bejelentett munkaviszonyuk van. Kedvezőbb feltételek lesznek a Magyarországon foglalkoztatott külföldi munkavállalóknak is. 

Emellett jövőre nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni már a biztosításból származó kamatjövedelmre sem (befektetési jegyekre eddig is így volt), ha annak biztosítási tartaléka vagy díjtartaléka európai (EGT) ország forintban jegyzett értékpapírjában van.

2015-re vége lehet az egykulcsos adónak

Kalocsai szerint már olyan magasak a forgalmi adók, és annyi különadó van a nyakunkban - meg a cégek nyakában -, hogy ezek emelése nehezen elképzelhető azok növekedéscsökkentő hatásoai miatt. „A családi adókedvezmény további kiterjesztése, a hiánycél tartása, az adóbevételek növelésének kényszere ugyanakkor 2015-re előre vetítheti a progresszív személyi jövedelemadózás ismételt bevezetését”. 

Vámosi-Nagy az MTI szerint viszont egyetért azzal a kormányzati kijelentéssel, amely szerint befejeződhetett az adórendszer érdemi átalakítása. 

A törvénymódosításokat emellett hamar el is kell fogadni, ha január elsejétől már az új szabályok szerint kíván adóztatni a kormány.

Rovatok