Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtották a fél világot öltöztető ruhagyárat

2013. december 4., szerda 19:38

Teljesen leégett az egyik legnagyobb ruhagyár Bangladesben, ami a legnagyobb nyugati márkáknak szállított. 18 ezer ember maradt munka nélkül, többségük alig keresett többet 30 dollárnál.

Leégett november végén Banglades egyik legnagyobb ruhagyára, ami a legfontosabb nyugati márkáknak szállított. A gyárat állítólag a feldühödött munkások gyújtották föl, akik úgy értesültek, a rendőrségnek köze lehet egyik társuk halálához, írja a Buzzfeed.com. A hatóságok szerint a munkások azután dühödtek fel, hogy egy mecset hangosbemondóján bejelentették, egyik társuk életét vesztette egy utcai tűzharcban.

Több száz munkás gyűlt össze a gyárnál, halálos áldozatról nem érkezett hír, de a gyár teljesen leégett. A gyár a GAP egyik legnagyobb beszállítója a régióban, a hírek szerint az amerikai márkának legalább félévnyi készlete égett el a tűzben, de nagy kér érte az American Eagle Outfitters, Marks and Spencer, Sears, Uniqlo és a Zara cégeket is, akiknek szintén szállított a gyár. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió dollárt. A GAP szóvivője egyelőre csak annyit közölt, örülnek, hogy nincsenek sérültek, és amíg nincs meg a vizsgálat hivatalos eredménye, nem akarnak spekulációkba bocsátkozni a tűz okairól.

A gyárban több mint 18 ezer ember dolgozott, és mivel az épület teljesen kiégett, mindegyikük munka nélkül maradt. A bangladesi ruhagyárak nem először kerülnek a hírekbe az idén, szeptemberben több mint száz ruhagyár munkásai tüntettek, miután többségük alig havi 38 dollárt keres a szintén GAP-nek H&M-nek és Zarának szállító gyárban. A munkások akkor legalább 100 dolláros minimálbért követeltek. Májusban pedig több mint 1000 munkás meghalt, amikor összedőlt egy nyolc emeletes gyárépület.

Az események hatására a H&M bejelentette, hogy az elkövetkező négy évben szeretné a márkának dolgozó mintegy 850 ezer munkás bérét megemelni, hogy megfelelő életkörülményeket biztosíthassanak magunknak és családjuknak. 2014-től a H&M kis gyárakban vezeti be a modellt Kambodzsában és Bangladesben, majd tervei szerint további 750 gyárra terjeszti ki a béremelést. Korábban már a Puma, Adidas és a Nike is jelentett be hasonló terveket.

A H&M egyébként a múlt héten jelentette be, hogy nem gyárt több angóra pulóvert, miután nyilvánosságra került a PETA-nak egy videofelvétele, melyen az látszik, hogy az állatokat élve, nagy szenvedésnek kitéve nyúzzák meg a szőrük miatt.

Rovatok