Index Vakbarát Hírportál

Ennyivel könnyít a NAV az e-kasszásoknak

2014. január 28., kedd 07:36

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felszabadította a két visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépre leadott megrendeléshez felhasznált üzembe helyezési kódokat, így az új megrendelés leadásához felhasználhatóak azok a kódok, amelyeket a korábbi megrendelésnél megadtak az adózók – jelentette be hétfőn az adóhatóság.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét, mert vizsgálata szerint az azokba beépített ellenőrző egység hiányosságai miatt lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre.

Akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint több mint 80 ezer megrendelés van, ami a "kiskasszák" csaknem fele.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a múlt héten azt mondta az MTI-nek, a szövetség elemzi a helyzetet, s ha szükséges, kérni fogja a támogatási határidő módosítását. Azt is mondta, hogy az államnak segítenie kell, hiszen önhibájukon kívül hozta ilyen helyzetbe a vállalkozókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombatra soron kívül összehívta az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot a két pénztárgép engedélyének visszavonása miatt.

Rovatok