Index Vakbarát Hírportál

Tóth József olyan pozícióba került, mint magyar még soha

2014. június 19., csütörtök 14:17

Tóth Józsefet választották a WPC (World Petroleum Council) elnökévé. A rejtélyes háttérember, az Olajterv egykori elnöke a magyar energetika utóbbi években történt csaknem összes nagyobb történetével kapcsolatba hozható, néhány ügyével már mi is foglalkoztunk. Most pedig ő az első magyar, aki a szervezet élére került.

Tóthot – aki egyébként már 2000 óta viselt különböző tisztségeket a WPC-ben – a szervezet mostani, moszkvai kongresszusán választották elnökké a következő hároméves időszakra. A WPC kongresszusát háromévente rendezik meg, mindig az egyik tagország látja vendégül, és ez az alapvető fórum, ahol a résztvevők megvitatják a globális olaj- és gázipari kérdéseket.

A londoni székhelyű nemzetközi szervezet 1933 óta működik, és több mint 65 tagországot tudhat soraiban, amelyek a globális olaj- és gáztermelés és fogyasztás több mint 95 százalékát képviselik. A szervezetnek OPEC- és nem OPEC-országok is tagjai, amelyek egyaránt képviselik a nemzeti és független olajtársaságokat.

Tóth József mérnök, közgazdász, diplomát a Veszprémi Egyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett. 1968-tól 1984-ig a Mineralimpex Magyar Olaj- és Bányatermék Külkereskedelmi Vállalatnál töltött be különböző munkaköröket. 1984 és 1996 között a Mineralimpex Rt. vezérigazgatója. 1996-tól 1999-ig a Moltrade-Mineralimpex Rt. általános vezérigazgató-helyettese. Tóth egyébként már a rendszerváltás előtt benne volt az olajbizniszben, ő volt az első, aki arab olajat importált az országba,

Tóth a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke, a Veszprémi Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2000–2002: a Mol ügyvezető igazgatója (Beszerzés, Feldolgozás és Logisztika Divízió); 2010: az Olajterv igazgatósági elnöke. 2007–2012: vezető tisztségviselő a Mol Nyrt. többségi tulajdonában álló gáztározó, az MMBF. Zrt.-ben. Egy nemzetközi szakmai konferencián közzétett életrajza szerint 2002 és 2010 között a Mol elnökének és ügyvezető igazgatójának főtanácsadója (Chief Advisor). Tóth egyebek mellett egyébként szingapúri konzuli tisztséget is betölt.

Rovatok