Index Vakbarát Hírportál

A kis távközlési cégeket padlóra viszi a számlás törvény

2014. november 11., kedd 08:50

Tegnap írtunk arról, hogy nehéz helyzetbe kerültek a közműcégek és távközlési cégek: alig két hónapjuk maradt arra, hogy auditáltassák a számlázási rendszerüket, ráadásul egyetlen céggel. A kormány ugyanis úgy alakítgatta a szabályokat, hogy csak a Hunguard végezheti el a minősítést.

Cikkünk megjelenése után több kis, néhány fős távközlési cég is jelezte, számukra nemcsak az jelent problémát, hogy félnek, nem tudják tartani a határidőt, hanem önmagában az is, hogy ki kell fizetniük az audit díját. A nagyobb közműcégeknél ez információink szerint százmillió feletti összeg is lehet, de még a kicsik is 5-7 millió forintos költséggel számolnak. (Az árról magát a céget természetesen hiába kérdeztük, nem válaszoltak.)

Ezt pedig nem, vagy csak nagyon nehezen tudja kigazdálkodni az a közel 700 magyar kisvállalkozás, amelyik távközléssel foglalkozik a néhány nagy multi árnyékában. Többen azt írták, ha a szabály nem változik, és a saját rendszerükből kibocsátott számla jövőre érvénytelen lesz, gyakorlatilag becsukhatják a boltot, amivel aztán végső soron a nagy, tőkeerős cégek nyernek. Az ügyben hiába kerestük korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, nem kaptunk választ a tárcától.

Rovatok