Index Vakbarát Hírportál

A Telekommal is összebútorozik a MET

2015. március 11., szerda 18:00

Közös céget hoz létre a Magyar Telekom és a MET, jelentették be szerdán. A vegyesvállalat elsősorban üzleti ügyfeleknek árul majd gázt és áramot. A céget közösen irányítják majd és 50–50 százalékos tulajdonosi aránnyal hozzák létre, az osztaléknak is a fele jelenik majd meg a vállalatok konszolidált eredményben.

A szerdai bejelentés szerint emiatt a Magyar Telekom 2017-re a korábban vártnál arányosan alacsonyabb bevételre számít kb. 35-40 milliárd forinttal. A közös cég létrehozásával az üzleti földgáz- és villamosenergia-felhasználók kiszolgálása középtávon megszűnik a Magyar Telekomnál, és a közös vállalathoz kerül át. A tranzakciót 2015 második felében zárják le, ehhez még az érintett hatóságok jóváhagyása is szükséges.

A részben offshore hátterű MET az MVM-mel közös, nagy port felvert gázbizniszével hívta fel magára a figyelmet, amelyről elsőként az Index számolt be még tavaly év elején.

Akkoriban még azt sem lehetett tudni, hogy kik a csoport tulajdonosai. Aztán kiderült, hogy jelen van köztük az OTP-vezér Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel is barátságban lévő Garancsi István. Rajtuk kívül tulajdonos Ilya Trubnikov, orosz-kanadai üzletember, és Lakatos Benjámin is. Utóbbi a MET egyik menedzsere is egyben.

A korábban gázkereskedőként tevékenykedő cég az utóbbi egy évben egyre aktívabb a magyar energiapiacon, és több új területre is belépett. Megvásárolták az egyik legnagyobb gázos erőművet, beszálltak a villamosenergia-kiskereskedelembe, bejelentették, hogy megveszik a GDF Suez szabadpiaci gázportfolióját, és érdeklődnek további felvásárlások iránt is.

Rovatok