Index Vakbarát Hírportál

Nézze jól meg, hol vásárolhat vasárnap

2015. március 20., péntek 16:11 | aznap frissítve

Májusig haladékot kaphatnak a világörökségi területen (például a tokaji borvidéken vagy a pesti belvárosban) álló boltok, az OMV szerint az ő Spar-shopjaikat nem érinti a benzinkutas szigorítás: összeszedtük, éppen hogy áll a kaotikus véghajrával folyamatosan alakuló boltbezárási törvény. Több száz újabb bolttal frissült az Index térképe, cikkünk végén ön is regisztrálhatja üzletét, ha vasárnap is kinyit.

Újra frissült az Index vasárnapi bolttérképe az olvasói bejelentések és bolthálózatok közlése alapján, most 851 vasárnap is nyitva tartó üzlet van rajta.

Végleges adatokról leginkább azért nem beszélhetünk, mert a boltosok sokszor maguk sincsenek tisztában azzal, hogy a szabályok éppen aktuális változata mit tesz lehetővé. De ugyanez a bizonytalanság a bolthálózatokra is jellemző. Még a héten is keresték meg szerkesztőségünket boltosok azzal, hogy nem tudják, rájuk mi vonatkozik a törvényből.

Változások várhatók

A legutóbbi változásokat a térkép alatt foglaltuk össze. A hálózatok közül az éppen aktuális listát a Reál, a Penny, a Spar és a Lidl küldte el, a Tesco és az Auchan azt jelezte: üzleteik nem nyitnak ki vasárnap. (A térkép a rendszeresen kinyitó üzleteket ábrázolja). A Coop jövő hétre ígérte a listát, a CBA-tól is várjuk még a boltokat.

A vasárnapi nyitva tartás szabályozása tekintetében – a sajtóhírek szerint – további változások várhatók, amíg a módosítások hivatalosan nem látnak napvilágot, addig érthető okokból nem tudunk releváns információt adni a vasárnap nyitva tartó boltokkal kapcsolatban.

– írta a CBA.

Cikkünk végén ön is regisztrálhatja üzletét. A térképet az Esri Magyarország Kft. készítette.

Mostanában változott: benzinkutak, Metro, világörökség

Az Országgyűlés a héten úgy döntött: vasárnap azok az üzletek sem nyithatnak ki, amik

Fontos kérdés, hogy az OMV-kutaknál működő Spar üzletek külön boltnak (tehát bezárandó, üzemanyagot nem áruló üzletnek) vagy a benzinkút shopjának számítanak – utóbbi, mivel üzemanyagot is árul, nyitva maradhat vasárnap. Az OMV az Index kérdésére azt írta: „Ezeknél az OMV shopoknál a fő (de nem kizárólagos) beszállító a SPAR Magyarország Kft., ez nem érinti a már említett, tulajdonosi és üzemeltetői struktúrát.″

A SPAR Magyarország Kft.-nek nincsenek üzletei az OMV töltőállomásain. 

Tehát ők úgy tudják, a shopok kinyithatnak.

Idáig eljutott, de már zsong a feje?

Fakultatív kultúrprogramunkban itt hallgathatja meg a boltbezárás nemhivatalos himnuszát (írta Rigó Béla verse, hahaha) Papp János előadásában.

Giró-Szász András kormányszóvivő még múlt héten jelentette be, hogy megszüntetik a világörökségi területen található üzletekre vonatkozó kivételt, tehát kiterjesztik a tilalmat például a budapesti belvárosra és Tokajra is. Az NGM Sajtó és Kommunikációs Titkársága megkeresésünkre azt mondta: a módosítást jövő hét elején tervezik benyújtani, és a tervek szerint

május közepétől legkésőbb már nem is nyithatnak majd ki a boltok a világörökségi területeken.
 

Mire jutott a hatástanulmány?

Utána sem számolt a vasárnapi zárva tartásnak az NGM – maga a minisztérium állította, hogy nem készítettek hatástanulmányt, arra hivatkoztak, hogy „a törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé″. Végül előkerült az NGM egy háttértanulmánya a vasárnapi zárva tartásról, ami az Orbán-kormány megrendelésére készült még 2011-ben. Tehát jóval a mostani törvény megszületése előtt, a dokumentumról a Népszabadság írt. A lap szerint a főbb megállapítások:

Itt regisztrálhatja a boltját

Térkép: Esri Magyarország

A cikket a Facebookon kommentelheti, és lájkolhatja az Indexet is, ha még nem tette meg.

Rovatok