Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak a baromfisok az áfacsökkentésen

2015. április 23., csütörtök 12:23

A sertésszektorral azonos megítélést kér az adózásban a Baromfi Termék Tanács (BTT), ami kiakadt a kormány áfacsökkentési javaslatán. Varga Mihály tegnap jelentette be, hogy a sertéshús áfája 27-ről 5 százalékra csökken 2016 januárjától, a BTT szerint viszont nincs szakmai indoka annak, hogy a baromfitermékek áfakulcsa megmaradjon a 27 százalékon.

A szervezet szerint a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékek,

az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná,

ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe.

A BTT-nél úgy látják, az áfacsökkentés diszkriminálja az amúgy majdnem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi ágazatot, ami a hazai hústermelés 53 százalékát adja. Ráadásul az ágazat a magyar agrárium második legnagyobb exportőre, a magyarok pedig több baromfihúst esznek. A sertéshús áfájának csökkenése viszont visszavetheti a keresletet a baromfisok termékei iránt, az ágazat vállalkozóit pedig ellehetetlenítené, mert a 22 százalékos fogyasztói árkülönbséget költségoldalról nem tudják kigazdálkodni

A BTT szerint a kormány javaslata miatt kevesebb baromfihúst vennének az emberek, ami ellehetetlenítené a szektor vállalkozásait, hiszen a 22 százalékos fogyasztói árkülönbség költségoldalról kigazdálkodhatatlan. Ez ráadásul az ágazat 60 ezer munkahelyéből is sokakat veszélybe sodor.

Rovatok