Index Vakbarát Hírportál

Elrendelték a Quaestor felszámolását

2015. április 24., péntek 07:07

A Fővárosi Törvényszék szerdán elrendelte a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolását, írja a Magyar Nemzet. A felszámolás az előfeltétele annak, hogy elindulhasson a Quaestor ügyfeleinek kártalanítása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy hete vonta vissza a Quaestor engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását. felügyeleti biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni.

A Magyar Nemzet azt is megírta, hogy a befektetési társaság könyveit évek óta hitelesítő könyvvizsgáló, Rocskai János a Pénzmentő Kft. vezetőjeként visszamenőleges hatállyal lemondott tisztségéről. A bíróságra április 8-án beérkezett nyilatkozata szerint a lemondása 2014. május 8-ra visszamenőleges hatályú, és egyúttal visszavonta ezen a napon tett nyilatkozatát is.

Tavaly május 8-án Rocskai János a Pénzmentő képviseletében aláírt egy olyan dokumentumot, amely szerint a Quaestor 2013. évi üzleti jelentése összhangban van a társaság 2013-as pénzügyi beszámolójának adataival.

Mint korábban megírtuk, a könyvvizsgálókat felügyelő hatóság már tavaly felfigyelt a cégre, és fegyelmi eljárást is kezdeményeztek, kiiktatniuk viszont még nem sikerült. Most viszont a Quaestor-ügy kirobbanása után rendkívüli vizsgálat indult ellenük.

Rovatok